НАСА създаде изключителни визуализации на живота на 7-те открити планети

Планета 1f

Планета 1f

НАСА съобщи, че е открила далечна слънчева система, на 40 светлинни години от нашата, на коята е възможно да има живот. Системата се състои от 7 планети и цели 3 от тях е възможно да са обитаеми.

Въпреки че не се очертава скоро да можем да ги посетим, тъй като дори с най-бързия космически кораб, с който разполага човечеството, ще ни отнеме 200 000 години, за да стигнем до системата TRAPPIST-1, от НАСА разпространиха визуализации на начина, по който изглеждат новооткритите планети.

„На 40 светлини години от Земята, планетата TRAPPIST-1e предлага спиръща дъха гледка – блещукащи обекти в червеното небе, приличащи на по-големи и по-малки версии на нашата Луна. Но това не са луни. Те са планети с големината на Земята в невероятна планетарна система, далеч от нашата. Седемте скалисти планети обикалят около малката си, бледа, червена звезда.

3

Всяка от тях може да има течна вода, но 1e – четвъртата поред, е в зоната, която може да поддържа живот и именно там е най-вероятно да има течна вода“, твърдят от НАСА.

Учените са подредили седемте планети без да им дават конкретни имена, обозначавайки ги с букви от английската азбука – от b до h.

TRAPPIST-1b, най-близката до звездата, е моделирана във визуализацията на НАСА по подобие на спътника на Юпитер Йо, който е с голяма вулканична активност заради силната си гравитация.

TRAPPIST-1c е скалиста, топла планета, с малка ледена шапка, която никога не се обръща към слънцето.

TRAPPSIT-1d е скалиста планета и има само тънка ивица вода по протежението на слънчевия си терминатор – границата между осветената и неосветената от слънцето част, разделяща дневната и нощната страна на небесното тяло.

Планета 1d

Планета 1d

TRAPPIST-1e и TRAPPIST-1f са предимно водни планети, със значително по-големи ледени шапки в тъмните си половини.

5

TRAPPIST-1g има атмосфера, подобна на тази на Нептун, въпреки че също е скалиста планета.

Последната и най-далечна планета в системата – TRAPPIST-1h, е покрита с лед, точно както мразовития спътник на Юпитер Европа.

Morkadis

Всички 7 планети от системата TRAPPIST-1 се намират по-близо до звездата си, отколкото Меркурий до Слънцето. Също така, те са много близо една до друга. Така ако се намираме на някоя от планетите и се вгледаме, ще можем да видим геологични особености или облаците на съседните планети.

6

Планетите също така се движат около слънцето си, но е и около оста си, което означава, че само едната им половина е винаги осветена. Т.е. в двете полукълба на планетите е или ден, или нощ. Което означава, че там метеорологичните условия може да са нетипични за Земята, например силни ветрове, които духат от дневната към нощната част, както и екстремни температурни амплитуди.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.