Науката за цветовете дава изненадващо обяснение за света, който ни заобикаля

цветове

Съвременните модерни хора са дали имена на цветовете, които за по-първобитните обитатели на нашата Земя са били само оттенъци

Само хората могат да обединяват цветовете в категории и го правят по различен начин. Например в езика на бразилските индианци жълтото, зеленото и синьото попадат в една категория и се обозначават с обща дума.

Специалисти от Масачузетския технологичен институт и от Станфорд-ския университет установяват връзка между названието на цвета в езика и скоростта на разпознаването му. При експерименти рускогово-рящи участници по-бързо открояват оттенъците на синьото от носителите на английския език. Но ако при решаване на цветовия тест руснаците трябва да запомнят осемцифрено число, показателите падат до нивото на англичаните. Излиза, че цветовете се разпознават в отдели на мозъка, отговорни за езика и разшифровката на речта. И именно те се изключват, когато трябва да се запомнят дълги числа.

Вижте още:

Характерът ни има цвят, зависещ от датата ни на раждане

Според хипотезата на антрополога Брент Берлин и лингвиста Пол Кей във всеки човешки език изначално има две категории цветове – черен и бял. Постепенно запасът от думи, обозначаващи цветове, се разширява.

Това се потвърждава и от езиковата практика на малобройни народи, живеещи в първобитни условия. Така например ловците събиратели от индонезийското племе дани използват само две думи – „светъл“ и „тъмен“. Жителите на остров Ниас (близо до Суматра) имат четири цветови понятия: „черен“, „бял“, „червен“ и „жълт“. Зеленото, синьото и виолетовото за тях са само оттенъци на черното. А представителите на папуаското племе беринмо и на африканския народ химба трудно различават синьото и зеленото, тъй като в езиците им тези цветове са обединени в една категория.
Но след обучение всички тези народности успяват да различават непознатите им дотогава цветове.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Нова яростна полемика в Интернет: Какъв цвят са тези ягоди, снимани от японски професор?

Древните народи не са виждали синия цвят

Изследване доказа, че един определен цвят ни прави по-умни

Червеният цвят гони депресията

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.