Научно доказателство за живот след смъртта

душа

Смъртта е депресиращо и неизбежно приключване на живота, но сега учени смятат, че са открили светлината в края на тунела. Заключенията на най-мащабното медицинско проучване върху извънтелесните и близките до смъртта изживявания са, че съзнанието продължава да съществува, дори след като мозъкът е спрял да функционира напълно.

Това все пак е доста спорна тема и доскоро на нея се гледаше с огромна доза скептицизъм. Но учени от Саухамптънския университет са прекарали четири години в изследване на над 2 000 души, прeтърпели сърдечен удар в болници в Обединеното кралство, САЩ и Австрия. Изследователите разбрали, че почти 40% от хората, които са оцелели, описват някакъв вид „съзнание“ по време на клиничната смърт, малко преди сърцата им да бъдат стартирани отново.

Един човек дори си спомнял как е напуснал тялото си и е наблюдавал извършващата се реанимация отстрани. Въпреки, че е бил „мъртъв“ от три минути, 57-годишният социален работник от Саутхамптън виждал действията на медицинския персонал и бил способен да опише звуците от машините.

„Знаем, че мозъкът не може да функционира, след като сърцето е спряло да работи“, казва д-р Сам Парния (Sam Parnia), който е главен изследовател на проучването. Парния е бивш научен сътрудник към Саутхамптънския университет и настоящ в Щатския университет в Ню Йорк.

„Но в този случай съзнателността е продължила цели три минути след спирането на сърцето. Обикновено мозъкът се изключва само след 20-30 секунди. Мъжът описа всичко, което се е случвало в операционната, но по-важното е, че е чул два звукови сигнала от машина, която издава звук на всеки три минути. Благодарение на тази информация сме способни да определим продължителността на извънтелесното изживяване. Мъжът, изглежда, казваше истината и всичко, което описа, се е случило в действителност.“

Много от хората не могли да опишат състоянието с подробности, но все пак наяве излезли някои тенденции. Един от всеки пет души описал необикновено чувство на спокойствие, а една трета от хората изпитали забавяне или забързване на времето. Някои си спомнят ярка светлина или златисто проблясване на слънцето. Други усетили нещо да ги дърпа в дълбоки води. 13% се почуствали извън тялото си, същият брой хора казват, че усещанията им се изострили.

Д-р Парния смята, че много повече хора изпитват подобни изживявания, но ги забравят заради упойките, използвани по време на реанимация. „Вероятно милиони хора по света изпитват такива неща, когато са близо до смъртта, но научните доказателства са, меко казано, двусмислени. Много хора смятат, че това са халюцинации или илюзии, но защо тогава отговарят на истински събития?

Д-р Дейвид Уайлд (David Wilde), който е психолог в Нотингамския университет, също събира доказателства за извънтелесни преживявания с надеждата да открие някакви зависимости.

„Повечето изследвания се насочват към миналото – изживявания  отпреди 10-20 години, но новото се е фокусирало върху сегашни примери и представителната извадка е доста голяма, затова мисля, че можем да му се доверим. Има доста добри доказателства, че такива изживявания наистина се случват, след като хората се намират в клинична смърт. Просто не знаем какво се случва. Нямаме и бегла представа какво става със съзнанието след смъртта и се надяваме това проучване да хвърли научна светлина върху този феномен.“

Изследването е публикувано в списание Resuscitation.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

10 ТЕОРИИ ЗА СМЪРТТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.