Наши експерти разкриха какви са последиците за здравето ни след Чернобил и Фукушима

4

Докладът обединява научни данни, разкази на очевидци и мониторинг на радиацията, извършен от „Грийнпийс“ в Япония, Украйна и Русия.

Не трябва да има безпокойство за здраветона населението от потенциалното влияние на йонизиращи лъчения, свързани с авариите във Фукушима и Чернобил. Това заключение правят от Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) по повод нов доклад на „Грийнпийс“ – „Ядрени белези: дълготрайното наследство на Чернобил и Фукушима“.В него се казва, че ядрените катастрофи в Чернобил и Фукушима продължават да имат сериозно влияние върху всекидневния живот на милиони хора.

„НЦРРЗ не счита, че към момента следва да има безпокойство по отношение здравето на населението. Във всички случаи, когато е налице възможен пренос на радионуклиди, се вземат превантивни мерки, свързани с провеждане на анализи за удостоверяване на съдържанието на радионуклиди в различни среди“, уверяват от центъра, цитирани от БТА.

НЦРРЗ има ангажимента да информира своевременно обществеността, МЗ и АЯР за получените резултати, като своевременно качва информация на уебсайта си. Като доказателство за горепосоченото, не може да не се спомене, че НЦРРЗ първи информира за възможния въздушен пренос на радионуклиди вследствие аварията във Фукушима през 2011 г., като изнасяше ежедневна информация за резултатите от анализите, придружени с експертни оценки.

Същото се случи и по време на пожарите в горите около Чернобилската АЕЦ през 2015 г., когато също се проведоха анализи, резултатите, от които бяха качени на уебсайта на Центъра, ставайки достояние на широката общественост, заявиха още от центъра.

ДОКЛАДЪТ:

Докладът обединява научни данни, разкази на очевидци и мониторинг на радиацията, извършен от „Грийнпийс“ в Япония, Украйна и Русия. Според експертите сериозни здравни последици са наблюдавани в засегнатите общности и на двете места. В замърсените зони около Чернобил нивата на смъртност са по-високи, раждаемостта е по-ниска, раковите заболявания са нараснали, а психичните проблеми са широко разпространени.

Във Фукушима се наблюдава нарастване на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата, който не може да бъде напълно обяснен. Една трета от майките, живеещи в близост до реакторите страдат от депресия, сочи докладът.

„За общностите във Фукушима краят на това бедствие не се вижда – близо 100 000 души не са се завърнали по домовете си, а много от тях няма и да могат да се завърнат“, казва Юничи Сато, изпълнителен директор на „Грийнпийс“- Япония.

Цели 30 години след Чернобил пък около 5 милиона души живеят в замърсени с радиация райони. Правителствата намаляват защитните мерки срещу радиацията и в Япония, и в страните, които се намират в близост до Чернобил. Програмите за мониторинг на околната среда и на храната около Чернобил са съкратени.

Измерването на радиацията е открило, че горите около Чернобил и Фукушима са се превърнали в хранилища на радиоактивно замърсяване. Тези радиоактивни гори поставят общностите, намиращи се в близост на риск от излагане на радиация или повторно замърсяване.

В друг доклад – „Чернобил: 30 години наследство от радиоактивно замърсяване“, констатира, че замърсяването от Чернобил все още е широкообхватно. Над 10 000 кв. км. земи са все още неизползваеми за икономическа дейност, а около 5 милиона души все още живеят в зони, официално считани за замърсени.

Освен емисиите във въздуха, Фукушимската авария води до значителни изпускания в Тихия океан под формата на радиоактивно замърсена вода. Големите изпускания в океана се случват през март-април 2011 г.

Фукушимската авария се случва в утрото на 11 март 2011 г, когато земетресение от 9 степен и последвалото го цунами причиняват загуба на мощност в атомната електроцентрала Фукушима Даиичи в Япония. Вчера се навършиха 5 години от трагедията, при която разрушително земетресение и последвалото го цунами предизвикаха авария в АЕЦ. Загинаха над 18 500 души, от 5000 все още няма следа, а 160 000 останаха без дом.

Morkadis

Аварията „Чернобил“ е в утрото на 26 април 1986 г. и е причинена от комбинация от човешка грешка и конструктивни грешки. Тогава четвърти блок на Чернобилската ядрена електроцентрала претърпява две бързи и последователни експлозии, които водят до незабавни и големи радиоактивни изпускания.

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че от Чернобил са изпуснати 200 пъти повече радиоактивност в бекерели от атомните бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. Украйна, Беларус и Русия получават най-големите степени на замърсяване от радиоактивните отлагания. Макар и в по-ниска степен, засегната е и цяла Европа, като най-тежко замърсени са скандинавските държави и района на Алпите, се отбелязва в доклада.

Отражението на Чернобилската авария над България

По отношение здравните ефекти за населението, според направените оценки радиоактивното замърсяване на територията на нашата страна след Чернобилската авария беше подчертано неравномерно, заявиха още от НЦРРЗ. Средното индивидуално облъчване, получено през първата година е около една трета от облъчването от естествения радиационен фон. В България индивидуалните дози от естествения радиационен фон са от 1.5 mSv до 5.0 mSv. При такива дози на облъчване могат да се очакват само стохастични злокачествени и наследявани ефекти.

Аварийното чернобилско облъчване е почти равномерно за всички органи и системи на тялото, с изключение на щитовидната жлеза, която селективно натрупва йод, в т.ч. и неговите радиоактивни изотопи. В ранните срокове след аварията (няколко седмици) щитовидната жлеза получава облъчване, което е с един до два порядъка по-високо от това за останалите органи. Отлагането на йод-131 в България през 1986 г. е по-високо за Южна България и районите с по-голяма надморска височина.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

КОЛКО СА ЖЕРТВИТЕ В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.