Езерата в центъра на пустинята

Представяли ли сте си някога, че е възможно в центъра на пустинята, там където е най-сухо да има езера и то не малки оазисчета, а наистина големи езера?

Днес тръгваме на пътешествие в пустинята Сахара и по-точно в северната част на държавата Чад, която е и една от най-сухите части на тази пустиня. Езерата са общо 18 на брой и се наричат “Езерата на Оунианга. Смята се че преди 15 до 5 хиляди години на това място е имало едно огромно езеро, но постепенно дюните са го разпокъсали на днешните 18 части. Тези 18 по-малки езера всъщност не са никак малки като са разделени дори на две групи на разстояние 40 километра една от друга. Някои от езерата са толкова солени, че само най-простите форми на живот могат да живеят в тях, докато други езера са с почти питейна вода и около тях флората буквално разцъфва.

Най-голямото и най-важното в биологично отношение езеро е езерото Тели. Площта му е 4.2 квадратни километра, а най-голямата му дълбочина е от около 10 метра. Пясъкът отделящ отделните езера на места е толкова рохав, че водата се движи свободно между езерото Тели и 13 от по-малките езера в източната група. Тъжно, но колкото и да са красиви тези езера, едва около 500 туриста годишно посещават това място в северните части на Чад.

Прочетете още: Езерото, което вкаменява животните (галерия)

инфо: http://neshtoto.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.