Недопустимо: Скалното стадо тъне в забрава и разруха!

2

България е една от най-богатите на история държави в целия свят. За жалост много от откритията ни тънат в забрава. Такъв е случаят със Скалното стадо в Сливен.

Скалното стадо е истински природен феномен в родината ни. Ако не му бъде обърнато внимание, скоро ще загине. Данни за българската находка има само в чужди сайтове за археологически находки. Текстът за него е на руски, което показва, че всичко останали се интересуват повече от нашата история от самите нас.

За образуванието се знае малко. То не се поддържа от никого и до ден днешен и се руши с всеки изминал ден както от метеорологичните условия, така и от вандали.

Скалното стадо представлява куп животински глави, издялани в скала в близост до Сливен. Никой не знае кой ги е направил или кога. Съдейки по корозията върху каменните глави обаче, най-вероятно са на завидна възраст.

3

Археолозите от Регионалния исторически музей в Сливен са заснели обекта, но не са успели да определят точната възраст на археологическия монумент. Нямат и обяснение какво е било предназначението на древното съоръжение.

Скалното стадо се състои от полусферична скална ниша, ръбовете на която са украсени с животински глави и барелефи, издялани в самата скала /разгледай галерията/. Повечето от главите наподобяват тези на добитък – кози и козирози. На барелефите са изобразени диви и водни животни. Главите образуват един общ скулптурен полукръг. Интересното е, че не всички фигури са направени в един и същи стил.

Днес археолозите чакат официално заключение от експерти, които ще определят дали да се финансира по-мащабно проучване на Каменното стадо. Докато времето минава, някои от главите са отчупени и поставени като украса и подпора на близка чешма. От агенция Сливен молят всеки, който може да помогне уникалната находка да бъде запазена, да го направи.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ванга и Людмила Живкова търсели в Странджа тайнствена гробница на египетска богиня

10 чудеса на света, за които учените нямат обяснение

Защо оставихме българския Стоунхендж да се руши?

Мистерия! Странджа крие призрачен град с отворени гробове

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

2 коментара
  1. Анонимен 5 години ago
  2. Denislava Viqchka 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.