Нетрадиционен начин за намаляване на стреса

дрехи 1

Чувствате се стресирани? Може да изпробвате един по-нетрадиционен метод за намаляване на напрежението. Според ново изследване за това спомага помирисването на дрехите на партньора ни.

Оказва се, че ако жените помиришат дрехите на своя партньор, например неговата тениска, започват да се чувстват по-спокойни, съобщава PsyBlog. За сравнение, тези от жените, които са участвали в изследването, които са помирисали тениската на непознат мъж, са получили увеличаване в концентрацията на хормона на стреса, кортизол.

Жените са особено податливи на въздействието на този и подобни ефекти, защото тяхната способност за улавяне на миризми е много по-силна от тази на мъжете.

За целите на изследването са били проучени над 96 двойки. Жените са били подложени на подставено интервю и математически тест, за да бъдат въведени в състояние на стрес. След това те са помирисали тениски, като някои от тях са били чисто нови и не са били носени изобщо, други са били на техните партньори, а трети са били на непознати мъже. Тестовете на слюнката при участничките са установили, че нивата на хормона на стреса кортизол за били по-ниски тогава, когато жените са помирисвали тениските на своите партньори.Ефектът от редуцирането на стреса е бил дори още по-голям ако жените са успели да разпознаят тениската на партньора си като наистина негова дреха.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Как можем да превърнем стреса в полезно нещо?

Писането унищожава негативните ефекти от стреса

7 източника на стрес, които толерираме твърде често

Тези пет хоби занимания са врагове на стреса

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук