Склонни сме да изберем партньор, чиято ДНК е сходна с нашата

сватба 1Той оставя седалката на тоалетната чиния вдигната, предпочита филми за древно японско чудовище пред романтични комедии и бойните изкуства пред балета. Какво общо може да има съпругата му с него? Оказва се, че тя има много повече общи неща със съпруга си, отколкото предполага, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс.

Хората са склонни да изберат съпруг или съпруга, чиято ДНК е сходна с тяхната, показва изследването. То фокусирало вниманието върху генни прилики на женени двойки. Учените сравнили това предразположение към съпруг или съпруга със сходна ДНК с добре известната и силна склонност на хората да се женят за партньори със сходен образователен ценз. Учените установили, че предпочитанието за генетично сходен съпруг или съпруга е с около една трета по-силно, отколкото това за съпруг или съпруга със същия образователен ценз.


Изследването обхванало 1650 мъже и жени, родени между 30-те и 50-те години на миналия век.

„Знаехме, че в известен смисъл хората предпочитат да имат генетично сходен съпруг или съпруга, защото са склонни да се срещат с представители на своята расова или етническа група и да се оженят за тях – заяви ръководителят на изследването Бенджамин Доуманг от Института по поведенчески науки към университета на Колорадо. – Постарахме се изследването да не се осланя на този факт. Отстранихме расовите различия и се опитахме да контролираме етническите различия. Отново констатирахме предразположение към генетично сходни индивиди“.

Учените изследвали генетичното сходство, като сравнили 1,7 милиона единични нуклеотидни полиморфизми в състава на ДНК. Доуманг отбеляза, че механизмът на свързването между двама души въз основа на генетични сходства вероятно е сложен и многостранен.

Вижте още: 

Връзката между ДНК и паранормалните явления

инфо: http://darikradio.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.