Не пропускайте това прелестно кътче на Прага, където можете да си отдъхнете от тълпите

Снимка: pochivka.blitz.bg

Хубаво е да дойдете тук през деня, когато Карловият мост и Старият градски площад са пълни с туристи

В Прага има много места, които са красиви, емблематични, с много забележителности и кафенета. Вишехрад не е точно такова място и затова звучи странно някой да каже, че е влюбен в него. И все пак това е напълно възможно.

Още първия път, когато я посетите, тази част на Прага ще грабне вниманието ви. В нея има нещо успокояващо, но в същото време е с голяма енергия.

Вишехрад се вижда почти от целия град. Представлява висок хълм на десния бряг на Вълтава с крепост и две заострени кули на базиликата „Свети Петър и Павел“, които веднага привличат вниманието.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Вишехрад, подобно на Пражкия замък, се счита за един от първите центрове на чешката държава и резиденция на първите чешки крале на Пршемислидите. През втората половина на 11-и век княз Вратислав II премества резиценцията си във Вишехрад след спорове с брат си – епископа на Прага. Тук той започва активно строителство и до началото на 12-и век Вишехрад се превръща в комплекс от замъци, задминавайки Пражкия замък по защитеност.

След това седалището на кралете отново се връща в Пражкия замък и Вишехрад започва да губи значението си. Славата му се връща при крал Карл IV, но през 1420 г. той е пленен от хусистите, които проникват в крепостта и унищожават почти всички сгради с изключение на катедралата „Свети Петър и Павел“ и ротондата „Свети Мартин“.

За да се възстанови някак Вишехрад, на жителите на Прага е дадена възможност да получат земя на неговата територия безплатно или с големи данъчни облекчения. Тази мярка дава резултат и привлича много хора.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Но скоро мирният живот е нарушен от 30-годишната война, по време на която Вишехрад е сериозно повреден от обстрел. Управлението на крепостта преминава във военните, а жителите на Вишеград са изселени. До началото на 20-и век той представлява защитно съоръжение и се използва от военните като полигон.

Съвременния си вид Вишеград придобива през 20-и век. Базиликата „Свети Петър и Павел“ е преустроена в готически стил, територията на гробището около нея е увеличена и така се появява Славин – гробището на най-видните представители на чешкия народ.

Днес това е място, където можете да се разхождате спокойно, да чуете мислите си или пък да си починете от всички мисли. Можете да се разходите по крепостната стена и да се полюбувате на панорамна гледка към Прага.

Можете да седнете на моравата, както правят местните жители, да вдишате невероятната миризма на цъфтящи липи (ако е юни) и да не бързате.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Morkadis

Също така можете да разгледате катедралата „Свети Петър и Павел“. Седнете в кафене „Цитадела“, пийте прясна наливна бъра и обсъдете маршрута си след това. Между другото, до това кафене са намира една от най-добрите площадки за наблюдение към Вишехрад.

Хубаво е да отидете във Вишехрад през деня, когато най-известните забележителности като Карловия мост и Стария градски площад са пълни с туристи. Тук винаго е много по-спокойно и по-малко претъпкано.

Можете да стигнете до Вишехрад с метрото (като слезете на едноименната станция) или като минете покрай Танцуващата къща и Наплавка. Само имайте предвид, че ще трябва да се изкачите на хълма.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

10 любопитни факта за Полша

Европейската столица, чиито павета са от надгробни плочи

14 туристически дестинации, от които ще ви побият тръпки

9 туристически дестинации, които само най-смелите посещават

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.