Не ходете там! Градовете, които навяват ужас

Някои места на нашата планета с право са си завоювали лоша слава, за други се носят легенди, трети предизвикват необясним ужас.

От странните и плашещи събития, случили се в различни изоставени градове, продължават да побиват тръпки.

5

Една от евакуираните къщи в Love Canal.

Love Canal е официално несъществуващо населено място, а фактически това е истински изоставен град. Построен е в 50-те години на миналия век върху сметище за химични отпадъци в американския щат Ню Йорк, а след известно време били принудени да го закрият – жителите на града постоянно боледували, деца се раждали с пороци на развитието. Днес тук няма никой, само редки туристи наминават да се снимат на фона на рушащите се къщи.

6

Bodie State Park.

Bodie State Park е още един американски град призрак. През XIX век тук кипял живот – златотърсачите намерили наблизо находище на „презряния метал“, построили къщи, работели през деня, а вечер се развличали в баровете и бордеите.

7

Но всичко хубаво рано или късно свършва – в началото на ХХ век Боди бил изоставен. Градът угаснал, обеднял и опустял – хората заминали, като взели със себе си най-необходимото. Предприемчивостта на калифорнийските власти превърнала града в резерват, тоест в призрак, който туристите много обичат.

4

Тук са се съхранили повече от сто старинни сгради, включително църква и училище. По града постоянно обикалят екскурзии. Изобщо – толкова не е страшно, че дори е обидно.

8

Крако е разположен на скала в италианския регион Базиликата. Живописен, но нещастен – от самото си основаване през VIII век той постоянно страдал – ту го завземали, ту земетресения се случвали. През 1867 Крако бил окупиран от Кармине Кроко, когото днес много италианци смятат едва ли не за национален герой.

9

След поредното земетресение, случило се в края на миналото столетие, хората окончателно напуснали Крако. Днес тук идват предимно хора, търсещи адреналин – скалата, на която е издигнат градът, може да се срути.

1

Morkadis

Чилийският град призрак Хъмбърстоун е още една жертва на прогреса. Той се появил през XIX век насред чилийската пустиня благодарение на открито наблизо находище на селитра. Компанията Peru Nitrate привлякла хиляди работници тук и те живели на това място напълно щастливо – в града се сформирала специфична приятелска атмосфера, тъй като всичките му жители се занимавали с едно и също нещо. В Хъмбърстоун дори имало театър. Но тази приказка за социалната справедливост завършила, когато през 60-те години на миналия век находището било изчерпано.

2

Следва типичната история – хората започнали да заминават, къщите опустели, градът фактически престанал да съществува. Но чилийските власти също проявили находчивост, като обявили Хъмбърстоун за национална забележителност. И – о, чудо – туристите се стичат натам. През 2005 година градът бил внесен в Списъка с обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО, затова днес той буквално гъмжи от туристи от цял свят. Жалко за призраците.

3

А това дори не е град, а футуристичен комплекс от няколко десетки къщи във формата на НЛО, който днес не съществува. Made in Тaiwan. Комплексът е построен през 70-те години в чест на видния политик и пълководец Чан Кайшъ. Смятало се, че тези летящи чинии ще побъркат туристите и те завинаги ще забравят за плажовете на Америка и Европа – ще идват само в Тайван да разиграват тук „Космическа одисея“.

4

Но не било съдено плановете да се сбъднат – в Източна Азия се разразила енергийна и кредитна криза и НЛО-тата не били довършени. Комплексът дълго пустеел, а през 2008 година започнали да го събарят, за да издигнат на това място лечебен център.

5

Историята на Припят е позната на всеки. След аварията на чернобилската АЕЦ тук не може да се живее – градът е покрит с радиоактивен прах. Сградите пустеят, някои се рушат. Властите се опасяват да сринат Припят, тъй като това ще вдигне опасния прах във въздуха.

Независимо че пребиваването тук е опасно, постоянно прииждат туристи, учени, журналисти и просто любопитни хора. А групата Pink Floyd дори е заснела клип към една от своите песни в Припят.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ЛЕГЕНДАРНИТЕ ЗАГУБЕНИ ГРАДОВЕ, НЕОТКРИТИ И ДО ДНЕС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

3 коментара
  1. Илианаю 8 години ago
  2. Himler 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.