Нови доказателства ракзриват, че Титаник може да е потънал заради пожар

%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba

Още от потъването на Титаник на път за Ню Йорк през април 1912г, винаги сме мислели, че причината е твърде високата скорост и най-мразения айсберг в света. Нови доказателства обаче разкриват, че това не е цялата история.

Сенан Молони, ирландски автор, писал доста за историята на Титаник, посочва, че според нови улики, бедствието на борда на кораба е причинено от пожар, а не от лед.

Новата теория е представена в документалния филм „Титаник: Новите доказателства“, излъчен по британския Channel 4 на 1 януари.

„Първоначалният доклад приписва потъването на божие дело. Това не е проста история на сблъсък с айсберг и потъване, а перфектна буря от необикновени фактори, случили се в точния момент: огън, лед и престъпна небрежност.“ – обяснява Молони.

Според автора, пожар е избухнал в един от бункерите с въглища още преди корабът да напусне родното си място в Белфаст. Наскоро разкрити снимки показват, че по кораба е имало дълга 9 метра черна следа по корпуса преди да напусне пристанището в Саутхемптън, Англия. Пожарът е огънал стоманената обвивка и я е направил по-крехка.

Смята се, че точно на това място айсбергът удря кораба. Молони казва, че пожарът може да е отслабил корпуса на кораба и да е го е направил значително по-уязвим към силата на удара.

Добавя също, че се е знаело за пожара, но информацията е прикрита от страх, че пътуването ще бъде отменено.

Новата теория развива предишна идея на професор Робърт Есенхай от 2004г. Според него, сериозен пожар може да е принудил екипажа на кораба да увеличи скоростта, поради което се е стигнало да сблъсъка с айсберга.

Повечето историци днес са съгласни, че в даден момент на борда на Титаник е имало пожар. Точно кога обаче, все още не може да се каже със сигурност. Някои обаче твърдят, че дори да не е имало пожар, силата на сблъсъка е била толкова голяма, че корабът не е имал шанс.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.