Някои от най-необичайните войни от историята

Първата световна война

Лихар срещу Франция

През 1883 гражданите на малкия испански град Лихар са разгневени, след като чуват, че по време на визитата му в Париж, кралят им Алфонсо XII бил обиден и атакуван от френския народ по парижките улици. В отговор на това кметът на Лихар – Дон Мигел Гарсия Саез, както и 300 негови съграждани обявяват война на Франция – на 14.10.1883. По време на войната не е изстрелян нито един изстрел и няма нито една жертва от страните участници. 93 години по-късно, през 1976, крал Хуан Карлос посещава Париж – визита, по време на която към него се отнасят с огромно уважение. През 1981 градският съвет на Лихар решава, че „с оглед отличното отношение на французите“ те ще прекратят военните действия и ще обявят край на войната с Франция.

Войната за дървената кофа

Войната започва през 1325 година, когато между Модена и Болоня възниква конфликт за нещо крайно необичайно – дървен съд, подобен на кофа. Проблемът започва, след като група войници от Модена нахлуват в Болоня и открадват съда. Тогава Болоня обявява война на Модена. Тя се води в продължение на 20 години, но Болоня така и не успява да си върне дървения съд. Той и до днес се съхранява в камбанарията на Модена.

Парагвайската война

Президентът на Парагвай – Франсиско Солано Лопес, бил огромен почитател на Наполеон Бонапарт. Той гледал на себе си като на опитен тактик и отличен командир, но му липсвало нещо, което да докаже уменията му – война. За да разреши този проблем, през 1864 година Франсиско Солано Лопес обявява война на три от съседните на Парагвай страни – Аржентина, Бразилия и Уругвай. Изходът от войната? Парагвай е почти изцяло унищожен. Смята се, че около 90% от мъжете в страната загиват по време на конфликта – от вражески армии, болести или глад. Парагвайската война е считана за една от най-ненужните битки в историята, тъй като Лопес не е имал причина да я обявява.

Войната в Арустук

Това е военен конфликт между САЩ и Великобритания, воден в близост до границата на щата Мейн. След войната от 1812 година британските сили все още окупират голяма част от източен Мейн и макар че няма военни части, районът е считан за британска територия. През зимата на 1838 година американски дърводелци секат дърва именно в тази спорна територия, в резултат на което Великобритания изпраща войници в района. Тогава на мястото пристигат и американски военни и напрежението се засилва. Веднъж дори американските части по погрешка получават огромно количество свинско месо и боб, предназначено за британците. Поради тази причина конфликтът е известен като „Войната със свинско месо и боб“. В продължение на почти година двете страни очакват нападението на другата, но в крайна сметка правителствата на държавите успяват да се споразумеят. Великобритания се съгласява да върне източната част на Мейн, а в замяна на това американските войници се оттеглят от района. В тази война няма битки, но има стотици смъртни случай заради болести и наранявания.

335-годишната война

Тази война се води между Холандия и островите Сили (45 километра югозападно от Ландс Енд, Англия). Войната започва през 1651 година, но много скоро била забравена. Изминават 3 века преди двете страни да подпишат мирен договор – през 1986 като по този начин превръщат войната в най-дългата в човешката история.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Климатичната война

Пентагонът се подготвя за война в Космоса

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Мъск: Бази на Марс и Луната могат да съхранят човека в случай на Трета световна война

7 ужасяващи оръжия, забранени във войната

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.