След Сноудън: ограничения в интернет ?

сноудънПривържениците на Едуард Сноудън го обрисуват като  борец за свобода на Интернет, пише The Washington Post.

Но когато европейски и американски експерти обсъждат бъдещето на киберпространството, те се опасяват, че след Сноудън с неговите откровения,  Интернет започва по-скоро да се затваря , а не да се отваря. Както един американец отбеляза мрачно, заради появата на нови граници и протекционизъм „можем да сме последното поколение , които ще се наслаждава на интернет“.


“ Защитниците на неприкосновеността на личния живот могат да декларират, че за всички рискове са виновните системите за повсеместно наблюдение на Агенцията за национална сигурност на САЩ, а не откровенията на Сноудън. Ще оставя  въпроса за историците за това кое е било първо, кокошката или яйцето.

Но  остава открит въпросът как да се направи така, че  борбата срещу практиките на АНС да не смачка  относително свободния и отворен интернет, който  промени света и от който се възползваха в АНС (и други спецслужби) – отбелязва авторът Дейвид Игнейшъс . – За съжаление, лечението може да бъде по-лошо от болестта поради намаляване на достъпността (на интернет), киберсигурността и дори личния живот“.

Друг парадокс е, че възмущението от наблюдението на американците,  може да облекчи възможностите на китайските и руските служби за сигурност да  шпионират собствените си граждани. “ Русия и Китай говорят за суверенитет и ненамеса в киберпространството, които ще създадат условия за техните програми за контрол“ – казва един от експертите в областта на технологиите.

Вижте още: 

Коледното обръщение на Сноудън: Живеем в свят по-страшен от онзи на Оруел

инфо: http://30dumi.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.