Обекти се появяват и изчезват на Венера

1

На снимки, направени на Венера през 80-те години на ХХ век от съветските сонди, могат да се видят обекти със „свойствата на живи същества“, казва Леонид Ксанфомалити, старши научен сътрудник в Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

„Открити са появяващи се, променящи се и изчезващи обекти със забележими размери от дециметър до половин метър. Трудно е случайното възникване на изображенията да бъде обяснено единствено с шум в картината“ – пише ученият в статия, публикувана в руския „Астрономически вестник“.

През 70-те и 80-те години съветските учени осъществиха редица успешни мисии по изследването на Венера, в хода на които бяха получени и първите в историята снимки от нейната повърхност, невидима от Земята заради постоянната плътна облачна покривка в атмосферата на планетата. Апаратите „Венера-9“ и „Венера-10“ през 1975 г., а след това и „Венера-13“ и „Венера-14“ от 1982 г. получиха серия от телевизионни панорами на Венера с помощта на сканиращи фотометрични камери от оптико-механичен тип.

2

По думите на автора на статията тласъкът към нов опит за анализ на предишните резултати от венерианските мисии дошъл от „обширния поток нови резултати в изследванията на екзопланети със средна маса, сред които би трябвало да се срещат и тела с физически условия, близки до венерианските“.

Ученият напомня, че от 1995 г. до днес са открити повече от 500 планети при други звезди. Търсенето на планети, където е възможен живот, се води, изхождайки от постулата за нормални физични условия в „зоната на живот“, тоест налягане, температура и може би състав на атмосферата, подобни на земните.

„Но не следва ли този подход да се разглежда като земен шовинизъм? С други думи, трябва ли напълно да се изключва възможността, че форми на живот могат да съществуват при съвършено други условия, присъщи на много екзопланети“ – задава въпроса си Ксанфомалити.

Според неговото мнение не следва напълно да се изключва възможността за съществуване на живот при относително високи температури, независимо от това, че засега няма експериментални данни от този род.

В статията си ученият анализира снимки от „Венера-13“ и „Венера-14“. Най-силно вниманието му привлекли 9 панорами от първата сонда, предадени на 1 март 1982 г. в продължение на 2 часа и 6 минути. На тях Ксанфомалити открива няколко обекта, които се появяват и изчезват на серия от последователни снимки.

В това число влизат „диск“, променящ формата си, „черен плат“, появяващ се на първата снимка до конуса за измерване на механичните свойства на грунта и след това изчезващ, а също и „скорпион“, по структурата си напомнящ големите земни паякообразни и насекоми.

В частност „скорпионът“ се появява около 90-ата минута от момента на включване на камерата, след 26 минути изчезва, а на негово място остава дупка в грунта.

Според хипотезата на Ксанфомалити в началото спускаемият модул издавал силен шум – изстрелвал пиропатрони, работела машината за изследване на бури. Част от „обитателите“ напуснали опасния район и ги няма на следващите снимки, но някои от тях (например „скорпионът“) били засипани от изхвърления при кацането грунт и бавно излизали от него, което обяснява половинчасовото забавяне при появяването им.

„Без да обсъждам съществуването на представи за невъзможността на живота във венерианските условия, ще направим смелото предположение, че морфологичните признаци все пак позволяват да се предположи, че част от намерените обекти имат свойствата на живи същества“ – пише ученият.

Той отбелязва, че в статията му не са включени други аналогични материали, получени при анализа на данните от „Венера-13“ и други апарати от серията, които ученият планира да публикува отделно.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ЯДРЕНИ ВОЙНИ СА УНИЩОЖИЛИ ЖИВОТА НА МАРС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.