Откриха генетична връзка между психическите болести и творчеството

мозък (2)

Ново проучване, публикувано в научното издание Nature Neuroscience, открива генетична връзка между психическите болести и творчеството. Изследването е на учени от института по психиатрия, психология и невронаука към Кингс Колидж, Лондон.

Разбира се, не за първи път се открива връзка между творчеството и психическите болести. Историята показва, че много от най-брилянтните и артистични умове в историята са страдали от психични проблеми, емблематични примери са Винсент ван Гог, Едгар Алан По, Фрида Кало.

В това специфично проучване генетичните рискови фактори за биполярно разстройство и шизофрения са изследвани сред 85 000 души. Целево са подбрани креативни личности – актьори, танцьори, музиканти, писатели и визуални артисти.

Въпреки че определението „творчество“ се дефинира трудно според учените, в случая изследователите приемат за творец човек, който използва нови подходи, различни от преобладаващите модели на мисълта или израза и изискващи когнитивен процес. Учените откриват, че генетичните рискови показатели за шизофрения и биполярно разстройство са значително по-често срещани при тези хора, определяни като творци.

„Струва си обаче и да се замислим за идеята, че тези статистически отклонения отразяват екстремалности на нормалния спектър на човешкото поведение, а не отделно психическо заболяване. Откритието ни предполага, че творческите натури може би имат генетично предразположение към различен начин на мислене, който, комбиниран с други вредни биологически фактори или фактори на средата, може да доведе до умствено заболяване“ – отбелязва Робърт Пауър от центъра за социални, генетични изследвания и психиатрия към Кингс Колидж.

Интересни резултати има и за връзката между интелигентността и психичното здраве. „Резултатите от 20-30 научни проучвания подкрепят определението за „измъчения гений“. Творчеството, а и интелигентността, изглежда, че са силно свързани с проблеми като биполярното разстройство. В едно от изследванията се тества интелигентността на 700 000 шведи на по 16 г., след десетилетие се изследват отново, като се търси кои от тях са развили психически проблем. Според резултатите, публикувани през 2010 г., онези, които са се справяли отлично на 16 г. с теста за интелигентност, са били 4 пъти по-силно предразположени да развият биполярно разстройство“ – допълва Кей Редфилд Джеймисън, клиничен психолог и професор към Университетското училище по медицина „Джонс Хопкинс“.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ИСТОРИЯТА НА 8 ЛУДИ КРАЛСКИ ВЕЛИЧИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.