Най-радиоактивните зони на планетата

Чернобилската атомна електроцентрала.

Рейтингът на портала UBR показва, че в света има радиоактивни зони, за  които мнозина не знаят.

1. Заводът “Ханфорд”, САЩ.

Заводът “Ханфорд” в щата Вашингтон, САЩ, е хранилище на плутоний за проекта, чрез който е създадена атомната бомба пусната над японския град Нагасаки на 9 август  1945 г.

2. Средиземно море.

В продължение на много години се носят слухове, че престъпните синдикати, които са част от италианската мафия, изхвърлят опасни отпадъци, замърсяващи някои участъци в  Средиземно море.

3. Бреговете на Сомалия, Африка.

Някои специалисти смятат, че незащитените от правителството  крайбрежни райони на Сомалия се използват като място за погребване на радиоактивни ядрени отпадъци.

4. Завод “Маяк”, Русия.

На територията на промишления комплекс “Маяк” в Русия   дълго време  работи ядрена централа. През 1957 г. там става авария, която се смята за една от най-опасните в света: по време на експлозията са  изпуснати около 100 тона ядрени отпадъци, замърсили  околната среда.

5. Заводът “Sellafield”, Англия

Първоначално  завод “Sellafield” произвежда плутоний за атомни бомби. По-късно се преквалифицира за изпълнение на търговски поръчки. В “ядрения” период там става  не едно  произшествие. Резултатът е, че голяма част от повърхността на зоната  сега е радиоактивна.

6. Химкомбинатът в Сибир, Русия.

В Русия се намира едно от най-опасните предприятия в  света: сибирският химкомбинат е  място за натрупване на ядрени отпадъци, които се карат там почти половин век. В допълнение към нарушението  на различни разпоредби за съхранение, течните радиоактивни отпадъци се събират в открити резервоари.

7. Семипалатинск, Казахстан.

Morkadis

Преди това тази територия на Казахстан служи като опитно поле за съветски ядрени оръжия. Тествайки  най-новите си разработки, съветското правителство смята това място завинаги за  “необитаемо”.

фукушима

АЕЦ Фукушима

8. Maйцлуу,  Киргизстан.

Според  “Blacksmith Institute 200“, районът е един от 10-те най-замърсени  в света, като място за добив на радиоактивни елементи.

9. Чернобилската АЕЦ, Украйна

Украинската Чернобилската атомна електроцентрала е известна в  целия свят  с една от най-големите техногенни катастрофи. Освен ужасните последствия както за Украйна, така  и за света, 30-километровата забранена зона в басейна на река Припят все още се счита за опасна  за живеене.

10. АЕЦ “Фукушима-1″, Япония.

Природното бедствие, което удари Япония през 2011 г., донесе  със себе си не само мащабния разрушения и смъртта на хиляди хора. Цунамито и земетресението  причиниха авария в атомната електроцентрала “Фукушима-1″. Това техногенно бедствие се равнява на експлозията на реактора в Чернобилската атомна електроцентрала.

инфо: http://30dumi.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.