Откриха геоглифа „Костанайски тетрагон“ в Казахстан

6

Първооткривателят на тургайските геоглифи и ръководител на проекта Turgay Discovery Дмитрий Дей е съобщил за нова сензационна находка, пише МИА Казинформ.

На своята страница във Facebook ученият е публикувал следния пост: „Скъпи приятели, позволете да ви представя новия геоглиф „Костанайски тетрагон“, открит с помощта на спътникови снимки. Създаден преди около 3000 години от племена от бронзовата епоха като култово съоръжение. Това е финалният стадий на строителство на курганообразни* геоглифи в Тургайската падина.“

Геоглифът представлява практически невидим на земята правоъгълник с голяма площ. Размерите на най-дългите му страни са 171 и 137 метра.

„Това е курганообразен геоглиф във формата на трапец. За жалост почвата, от която е направен геоглифът, представлява мек чернозем, затова насипът се е съхранил много лошо, почти незабележимо на местността“, пояснява Дей.

Но на спътникови снимки от проекта Google Earth очертанията на тетрагона са по-очевидни. Според изследователя „Костанайският тетрагон“ е бивш Храм на Слънцето, изграден от древните хора. Подобни обекти се смятат за мощни енергийни центрове, които привличат вниманието на мистици от цял свят, а също и многобройни туристи, интересуващи се от езотерични въпроси и търсене на тайнствени сили.

Според Дмитрий Дей „Костанайският тетрагон“ при правилен подход може да засенчи славата на прочутия Аркаим, разположен в съседство в Челябинска област. „Аркаим е град, а нашата находка е храм – казва изследователят. – Тоест трябва да се смята аз много по-мощно енергийно място.“

Като цяло изследователската група на Дмитрий Дей на територията на Костанайска област е установила 287 геоглифа, но курганообразните от тях са само 74. Казахстанският изследовател в началото на септември е обявил старта на народен проект, призван да помогне в събирането на средства за продължаване на експедиции на загадъчните обекти, които засега нямат аналог в света.

На форума на Европейската асоциация на археолозите в Турция тургайското откритие е признато за сензация на 2014 година, а в края на 2015 година тургайските геоглифи са влезли в Топ 10 на най-добрите открития според американските блогъри. През лятото на 2016-а Qatar Day публикува списък с неразгадани тайни, сред които също влизат геоглифите на Тургай.

––––

*Курганите са вид погребални могили, изграждани в степите на Евразия от Алтай до Кавказ и Карпатите през Бронзовата епоха. Някои изследователи обединяват тези археологически обекти в т.нар. курганна култура, която свързват с ранните индоевропейци. (Уикипедия)

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.