Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледове

В Сибир откриха огромна глава на древен, праисторически вълк. Смята се, че находката е била замразена преди около 40 000 години и е открита поради променящите се климатични условия. С дължина 40 см, главата е открита от местен човек, вървящ покрай река Тирехтях в Руската република Саха (известен още като Якутия).

Учените вече обявиха, че това е уникално откритие на първите по рода си останки от плейстоценски вълк, чиято тъкан е запазена. Те смятат да го сравнят със съвременните вълци, за да се разбере как се е развил видът и да се реконструира напълно външният му вид.

Образецът не прилича на нищо, откривано преди това. Главата е в изключително добра форма – зъбите, кожата и дори мозъчната тъкан са запазени от годините в леда.

Районът на Якутия е богат на замразени находки. През 2015 и 2017 г. редица други уникални древни находки бяха направени в тази негостоприемна иначе земя, включително няколко замръзнали бебета на праисторически лъв.

Сега предстои руски, японски и шведски учени да проучат главата на вълка. Изследователската група ще анализира ДНК на звяра и ще използва неинвазивни методи, за да се погледне вътре в черепа.

Оценките досега показват, че главата е принадлежала на възрастен вълк, който по времена смъртта си е бил на от две до четири години. В района са открити други глави на вълци, но това е първата, която е в толкова добро състояние с толкова много запазена мозъчна тъкан. Други екземпляри са били на по-млади вълци. Освен вълка учените ще изследват и мозъчната тъкан на лъвчетата, открити миналата година в сибирските ледове.

Снимка: Albert Protopopov/Siberian Times
Мускулите, органите и мозъците на двата древни бозайника са в добро състояние, казва палеонтологът Наоки Сузуки от Медицинския университет в Токио. Искаме да оценим техните физически възможности и екология, като ги сравним с лъвовете и вълците днес, добавя още той.

През април тази година учените обявиха намерението си да опитат да клонират древен кон, открит непокътнат в кратера Батагайка в Източен Сибир.

42 000-годишният кон е открит в много добре запазено състояние до точката, в която от сърцето на животното е извлечена течна кръв. Обикновено кръвта коагулира или се превръща в прах.

Течната кръв също означава, че има възможност за клониране на древния бозайник. Но първо клониращият екип, воден от Семьон Григориев, началник на Музея на мамутите в Североизточния федерален университет в Якутск, трябва да определи дали кръвта съдържа жизнеспособни клетки.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Съществували ли са елфите?

Откриха вкаменелост на праисторически кит във Варна

Магурата е дом на праисторически астрономи

По следите на най-древните цивилизации, съществували на планетата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.