Откриха древен скелет със златен език в Египет

Археолози се натъкнаха на древен египетски скелет, заровен заедно със златен език, поставен в устата му. Най-вероятно по този начин хората са се надявали, че мъртвецът ще си проправи път през подземния свят със сладкодумие и чар.

Находката е направена в храм в Тапозирис Магна в Западна Александрия – вторият най-голям град в Египет. Наред с древния скелет са открити и 15 други скелетни останки и реликви.

Що се отнася до златния език, той най-вероятно е бил поставен в устата на починалия по време на специален погребален ритуал, за да може да говори, когато бъде съден от Озирис, бога на подземния свят. Тази практика обаче се среща изключително рядко – почти не са намерени други подобни останки из Египет.

Златният език не е единственият трик, който древните египтяни са използвали за своите пътешествия из задгробния свят. Археолозите съобщават, че по време на разкопките са открити и позлатени декорации на Озирис. Друг скелет пък е имал корона с рога и кобра, както и огърлица с формата на сокол – символа на бог Хор, господаря на небето.

Д-р Халед Або Ел Хамд, шеф на археологическия музей в Александрия, коментира, че една от най-забележителните находки е погребална маска за жена, която изключително много е наподобявала лицето на своята собственичка.

Освен всичко останало, по време на тези разкопки учените се натъкват на артефакти, които биха могли „да променят представата ни“ за Тапозирис Магна. Смята се, че именно в този храм, известен още като „великата гробница на Озирис“, почива кралица Клепоатра VII, макар че все още не знаем къде със сигурност са погребани Клеопатра и Антоний. При последните разкопки са намерени множество монети с името и образа на Клеопатра VII. Статуите в района пък подсказват, че мястото е издигнато по време на царуването на Птоломей IV, който е управлявал Египет от 221 до 204 г. пр. Хр.

Древните египтяни са проявявали особено голям интерес към задгробния свят. През 2019-та учени се натъкнаха на „Kнигата на двата пътя“ – мистериозен илюстриран „туристически наръчник“ към подземния свят.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Какво откриват агентите на КГБ в египетските пирамиди?

Откриха неизвестни досега съзвездия на тавана на египетски храм 

5 неразгадани мистерии на Древен Египет

Египетският лабиринт

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.