Откриха древни фосили, които ще пренапишат човешката история

7

Останки от огромния прародител на съвременния слон, открити на строителен обект в Сан Диего, могат напълно да променят човешката история, съобщава британският таблоид Индипендънт. Костите, които са на повече от 130 хиляди години, ще пренапишат представата за това как е протекла човешката колонизация на света, съобщава още изданието.

Останките от големия бозайник били разбити с цел да може да се достигне до костния мозък. Анализът показал, че това е станало не със зъби, а с оръдие на труда. Това обаче е станало 115 хиляди години преди човешки крак да стъпи в Северна Америка. Досега обаче се смяташе, че Хомо сапиенс все още е живял само и единствено в Африка по това време.

Кои са били ловците, повалили открития мастодонт, учените засега не могат да кажат. Към момента предположенията са няколко – Хомо еректус, неандерталците или денисовите хора. Последните, станали известни и като хобити, са малко вероятните ловци, повалили древния слон.

Как обаче древните ловци са стигнали до Северна Америка е по-интересният въпрос, над който си блъскат главите учените. Към момента терорията е, че първобитните са преминали по познатия мост, свързвал някога Азия и Аляска. Други обаче предполагат, че е възможно те да са преплували 80-километровото разстояние между Африка и Южна Америка.

Фосилите са открити през 1992 г., но едва сега технологията позволила те да бъдат датирани с точност. Отначало учените вярвали, че са открили просто останки от мъртъв мастодонт.

Разбира се, някои от тях се учудили на странните фрактури по костите. По тях имало и фини зърнести прахови останки, които не отговаряли на почвата, в която били открити костите. Според анализи фрактурите са причинени от камъни или от кости на други мастодонти, използвани като чукове.

Учените в момента се опитват да разберат дали преди идването на Хомо сапиенс в Северна Америка там е живял все още неиндентифициран човешки вид. Другата теория е, че прародителите на съвременните хора са се опитали да колонизират континента доста по-рано от това, което се знаеше. Според новата теория първото заселване не е успяло. Хората се опитали и успели след цели 100 хиляди години.

Каквото и да докажат учените обаче, новите открития със сигурност ще променят научната представа за ранната колонизация на света.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.