Откриха древно шумерско пристанище на 4 000 години

археолог

Обща археологическа мисия между италиански и иракски изследователи разкри руините на древно шумерско пристанище в Месопотамия.

Откритието датира на 4 000 години, предаде ДПА. Според учените откритието може да допринесе за нови и свежи познания за най-древната цивилизация в света.

Шумерите са се заселили в Месопотамия преди повече от 6 000 години, в район, който днес попада в съвременните граници на Ирак. Районът е известен като „люлката на цивилизация“. Там е измислена първата писменост, която планетата познава. Шумерите били и първите, усвоили колелото, плуга, напояването, 24-часовия ден и много други.

Лича Романо и Франко Д“Агостино от Римския университет „Ла Сапиенца“ са лидери на археологическите мисии, които правят разкопки в района. По думите им е възможно настоящето откритие да е едно от древните пристанища в Абу Тбейра (Abu Tbeirah) – пустинна местност, намираща се на около 7 километра южно от град Насирия.

„Това е най-древното пристанище, което някога ще бъде открито в Ирак.Единствените подобни останки от пристанище, които са изследвани, са в близост до Ур. Те обаче са около 2 000 години по-млади“, посочиха археолозите.

Басейнът на древното пристанище е бил с дължина 130 метра и ширина 40 метра. Капацитетът на съоръжението е равен на 9 басейна с олимпийски размери. Вероятно е водата да се е използвала и за други цели – гигантски резервоар например.

С откритието може да се предположи, че шумерските градове-държави са били свързани по делтата на реките Тигър и Ефрат много по-рано от предполаганото, уточни Д’Агостино.

инфо: news.bg

Вижте още:

Археолози установиха точната възраст на Божи гроб

Археолози се натъкнаха ненадейно на най-забавната археологическа находка! Вижте я

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Археолози откриха масови гробове от Средновековието с 1500 скелета в Чехия

Лице на фараон на Марс порази виртуалните археолози

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.