Археолози се натъкнаха ненадейно на най-забавната археологическа находка! Вижте я

археолог

На най-забавната археологическа находка се натъкнаха археолози. Усмихнато лице на 4000 хиляди години, издълбано върху древна делва, бе открито при разкопки в южната част на Турция. Древното емоджи е най-старият изрисуван усмихнат образ, откриван досега.

Съдът, на който попаднали учените, служел за съхранение на вино. През последните седем лета екип от турски и италиански археолози изследва руините на древния хетски град Каркемиш, намиращи се на турско-сирийската граница.

Никога до момента не сме се сблъсквали с подобен предмет в цялата ми 30-годишна кариера. Усмихнатото лице без съмнение е там. Няма други следи от боядисване по делвата и няма никакви паралели в древното керамично изкуство на района, казва доктор Николо Марчети от университета в Болоня, който е ръководител на разкопките.

При тазгодишната експедиция учените разкрили няколко аристократични погребения, в които имало множество антични предмети. Повечето служели за приготвяне на храна и съхранение на напитки. Колкото и много неща да разкрили за живота на древните хети, никой не мислил, че експедицията ще открие най-старото емоджи.

10

Делвата е бяла на цвят, с малък отвор, широко тяло и малка дръжка. Открита е в гробна камера на хетски аристократ и се е използвала за съхранение на подобна на шербет напитка около 1700 години пр.н.е.
Тъй като гробницата била разграбена в миналото, отначало учените помислили, че откритото усмихнато личице представлява пошла вандалска шега, но анализ показал, че то е направено, когато е създадена и самата делва.

Общо 25 експерта са работили в последните седем години по големия обект, представляващ град Каркемиш. Мястото има важен принос за археологията, след като първите разкопки са водени от Лорънс Арабски в периода между 1911 и 1914 година.

През 2018 година предстои градът да бъде консервиран и отворен за обществеността като музей на открито, каза турското министерство на културата и туризма. Древната кана с първото емоджи ще бъде изложена в близконамиращия се археологически музей в град Газиантеп.

Хетейци били анадолски народ, управлявал империя, простираща се от съвременната Гърция и Египет през Турция в Сирия. Самият Каркемиш е мястото, където се смята, че се е състояла огромната битка, описана в Библията, между Египет и съюзника му Сирия срещу обединените сили на Вавилон, Мидия, Персия и Скития през 605 г. пр. Хр.

В края на Бронзовата епоха под натиска на Морските народи Хетската империя се разпада на по-малки държави, погълнати впоследствие от Неоасирийската империя около 1178 г.пр.Хр.

Преди откриването на древното емоджи се смяташе, че тези усмихнати личица са измислени през 60-те години на ХХ век при появата на първите клавиатури.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Археолози откриха в Сибир мумифицирано бебе на 1500 години

 Лице на фараон на Марс порази виртуалните археолози

Археолози установиха точната възраст на Божи гроб

Археолози откриха вероятния дом на Исус в Назарет

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.