Откриха кости от първия човек

1

Находка на 2,8 млн. години е на път да пренапише теориите за човешката еволюция.

В Етиопия бе открита част от човешка челюст, с 400 000 години по-стара от досегашните доказателства за възрастта на човечеството, съобщи ВВС. Според учените костта е принадлежала на един от най-първите хора.

Находката води до предположението, че промените в климата са причина за прехода от живот по дърветата към ходещите изправени човешки същества.

Според учените има ясна връзка между този фосил и човекоподобния примат, чиито останки на 3,2 милиона години, са открити в същия район на Източна Африка през 1974 г. От дългия времеви период между епохите на произход на двете вкаменелости обаче няма много археологически доказателства, които да установят връзката между двете.

Новата находка е част от лява долна челюст и на нея има пет зъба. Кътниците са по-малки от тези на приматите от същия регион, а това е една от чертите, които най-силно различават хората (Homo Sapiens) от по-примитивните им предци.

Според учените, които участват в изследването на новия фосил, с негова помощ се хвърля светлина върху еволюционен период от около милион години, за който няма никаква информация.


Датирането на челюстта може да помогне да бъде намерен отговор на един от най-важните въпроси за човешката еволюция – какво е накарало някои примати да слязат от дърветата и да започнат да живеят на земята.

Друго проучване на вкаменелости от флората и фауната в региона подсказва, че драстична промяна в климата приблизително по същото време е превърнало Източна Африка от местност с буйна горска растителност в савана. Когато дърветата отстъпили място на обширни тревисти полета, маймуните се възползвали от новата си околна среда, развили по-големи мозъци и станали по-малко зависими от големите си челюсти и зъби, защото започнали да използват инструменти.

Все пак ентусиазмът е умерен – много учени настояват, че само парче от челюст не е основание за толкова генерални заключения. Причината е, че появата на човешки черти не е уникална за Източна Африка – подобно развитие се е случило независимо от родствени връзки и в Южна Африка преди 1,95 милиона години, напомнят учените.

Подобна теория означава, че преди около 2 милиона години в Африка са живели едновременно няколко човешки вида, като само един от тях е оцелял и се е превърнал в Homo Sapiens. Сякаш природата е експериментирала с няколко различни версии на една и съща еволюционна конфигурация, докато една не се е оказала успешна, обясняват учените.

инфо: standartnews.com

Вижте още: 

ТАРИМСКИТЕ МУМИИ КРИЯТ ТАЙНИ ОТПРЕДИ 2000 ГОДИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.