Откриха ли учените адската планета Нибиру?

нибиру

Необичайни свойства на вече известната екзопланета WASP-12b откриха изследователи от Университет Макгилл и Ексетърският университет. По информация на Astrophysical Journal Letters, изучаването на атмосферния състав на планетата е довело учените до необичайно откритие: WASP-12b практически не отразява слънчева светлина.

Явлението изглежда особено необичайно с отчитането на това, че планетата се върти около звезда, приличаща на Слънцето.

Наблюденията на планетата в различни спектри показаха, че албедото на WASP-12b (характеристика на дифузната способност за отразяване на повърхността) се намира в крайно ниско равнище – най-голямото значение, определено от учените, е било 0,064. Това означава, че, освен свръхвисоките температури и сложния химически състав на атмосферата, планетата трябва да бъде по-черна от свежо положен на пътя асфалт.

WASP-12b се намира на около 1400 светлинни години от Земята. По някои данни, размерите ѝ могат в два пъти да надвишават тези на Юпитер, а температурата на повърхността може да достига 2600 градуса по Целзий.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.