Откриха масово убийство от епохата на неолита

археолог

Археолози откриха в Германия масов гроб от епохата на неолита – свидетелство за въоръжен конфликт, изтрил от лицето на Земята малко селище. Резултатите от изследването са публикувани в сп. PNAS.

Първите земеделски общества са се появили в Европа в епохата на ранния неолит (5600-4900 г. пр.н.е.). Най-разпространена сред тях е била културата на линейно-лентовата керамика.

Съвременни изследвания са установили, че генетично тези първи земеделци се отличавали не само от своите предшественици на тази територия, но и от други свои последователи.

Изчезването на тази култура вероятно е било свързано с въоръжени конфликти. За това свидетелстват откритите от археолозите следи от два случая на масови убийства, отнасящи се към неолита, на територията на съвременния немски град Талхайм и австрийската комуна Аспарн ан дер Цая.

„Благодарение на наскоро изследваното място на масовия гоб, отнасящ се към културата на линейно-лентовата керамика на територията на Шонек (Германия), ние можем да дадем нови убедителни свидетелства на още един случай на масово убийство, което предоставя нови данни за дискусии за характера на насилието в тази култура. Поне 26 души са били пребити до смърт… а след това са били хвърлени в масов гроб“, пишат Кристиан Майер (Christian Meyer) и колегите му от университета на Майнц (Германия).

Гробът бил открит случайно през 2006 година при строителството на път. Методът въглероден анализ позволил той да се датира към 5207-4849 г. пр.н.е. Изследването на откритите останки показало, че в гроба са били погребани основно мъже, но са открити и останките на две възрастни жени. Учените смятат, че са попаднали на следи от нападение, практически изтрило от лицето на Земята селище с численост 30-40 души.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

МАСОВ ГРОБ НА ДЕЦА В СЕПТИЧНА ЯМА ОТКРИХА В ИРЛАНДИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.