Откриха мистериозна мумия от преди 1200 години в гробница в Перу

Мистериозна мумия, датираща от преди 1200 години, е открита в подземна гробница в Перу.

Aрхеолози, които разкопавали подземна гробница в Перу, откриха мистериозна мумия, съобщава Daily Mail. Изследователи от Националния университет на Сан Маркос са открили запазеното тяло под земята в средата на градския площад на археологическия обект Кахамаркиля, на около 25 километра от столицата Лима.

Тялото на мумията е в ембрионална поза и е вързано с въжета, а ръцете покриват лицето ѝ.

Според изследователите това е погребален обичай в Южно Перу.

Според първоначалната оценка на възрастта на мумията, тя датира от предиспанските времена и дори предхожда цивилизацията на инките, създала най-известния комплекс в Перу Мачу Пикчу през XV век.

„Откритието хвърля нова светлина върху взаимодействията и взаимоотношенията в предиспанските времена“, казва Питър ван Дален Луна, един от ръководилите на разкопките, цитиран от CNN.

Според него мумията най-вероятно е на млад мъж на възраст между 25 и 30 години, който е дошъл от планините в Кахамаркила, бивш оживен търговски център в предколумбовата епоха.

Работата по разкопките е започнала в средата на октомври с екип от 40 души, ръководен от Ван Дален Луна и колегата му Йомира Хуаман Сантилян, и откритието било изненада, тъй като не очаквали да открият мумия.

Morkadis

Освен самата мумия в гробницата е открит и погребален инвентар, включително каменни оръдия на труда, глинени съдове и остатъци от храна.

„След като тялото бъде поставено в гробницата, има постоянни събития и дейности, казва Ван Дален Луна.

„Това ще рече, че неговите потомци продължават да се връщат в продължение на много години и да оставят там храна и приношения, включително мекотели“.

Обстоятелствата около откритието накарали изследователите да заключат, че това не е бил обикновен гражданин, а вероятно важен човек в тогавашното общество.

„Фактът на намирането на мумия с тези характеристики в средата на площада показва, че това е човек с висок статус“, казва Ван Дален Луна.

Предстои екипът да извърши допълнителен анализ, включително радиовъглеродно датиране, което ще позволи да се уточни както периодът от време, през който лицето е живяло, така и повече подробности за неговата самоличност.

Няколко мумии бяха открити по-рано в Перу и в съседно Чили. Много от тях са на възраст над 1000 години.

източник: vesti.bg

Вижте още:

В този булченски магазин мумия рекламира роклите

Откриха първата в света мумия на бременна жена

Мумията на двуглавия гигант Кап Дуа – загадка без отговор

Мистериозната мумия на Сангха Тенсин

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.