Откриха най-старата монета в България

монетаВодолаз откри в Созопол златна монета, за която се смята, че е най-старата в България, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

На незначителна дълбочина от 1 метър на северния бряг на созополския полуостров мъжът намерил на дъното малка златна монета, а после я предал на директора на НИМ Божидар Димитров.

Нумизматът на музея д-р Владимир Пенчев смята, че това е най-старата монета, откривана в България.  Монетата е от електрон (сплав от злато и сребро), сечена през втората половина на VII век пр. Хр. (т. е.монетата е поне от 2650 години) в държавата Лидия.

„В Лидия са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и т. н.“, обясняват от НИМ.


Монетата тежи 0,63 грама и е 1/24 част от статер (основна древногръцка монета, изработена от злато, сребро или сплав от злато и сребро – бел. ред.).

На археолозите от музея засега не им е известно откриването на други лидийски монети в България, макар намирането на тази в Созопол да не буди особено удивление.

Градът е основан от преселници от Милет в 611 г. пр. Хр. (т. е. – през втората половина на VII век пр. Хр.), а и Милет е разположен до Лидия. Нормално е преселник от този град да е имал в джоба си шепа златни монети, отбелязват от НИМ.

инфо: http://www.manager.bg

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ФИГУРКА, ПРИЛИЧАЩА НА ИЗВЪНЗЕМНО, ПРИ РАЗКОПКИ В ХАСКОВСКО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.