Откриха необичайни молекулярни съединения под повърхността на Уран и Нептун

космос

Учени вярват, че са открили доказателства за съществуването на „екзотични“ и необичайни молекулярни съединения, който са се формирали под силното налягане на атмосферите на планетите Уран и Нептун, както и на луната на Юпитер – Европа.

Според руски учени от Московския институт по физика и технологии сред най-често срещаните химически съединения на планетите са тези на въглеродната киселина и изключително рядкото съединение на водород и метан, пише научното издание Science Alert, цитирано от БГНЕС.

„По-малките газови гиганти Уран и Нептун, съдържат до голяма степен въглерод, водород и кислород“, посочи един от учените на изследването Артем Оганов от Московския институт. Според него при налягане от няколко милиона атмосфери, каквото има на двете планети, би трябвало да се образуват неочаквани съединения, които би могло да съставят голяма част от ядрата на небесните тела.

За откритията учените са използвали специален алгоритъм, с който да установят какви съединения и кристали ще се формират при наличие на различни химични елементи и при различни налягания.

Учените са установили, че при изключително голямо налягане трите елемента въглерод, водород и кислород формират изключително редки съединения. Такива например са т. нар. кокристални образувания, които се формират от метан и водород при налягане от 4 гигапаскала – приблизително 40 788 кг на квадратен сантиметър. Кокристалите са толкова редки, че химиците не са единодушни по въпроса с тяхното съществуване.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.