Откриха непознати досега вируси заключени в тибетски ледник

За последните 15 000 години ледник на северозападното Тибетско плато в Китай е домакин на някои необичайни гости: ансамбъл от замразени вируси, много от които неизвестни на съвременната наука.

Наскоро учените разгледаха две ледени ядра от този тибетски ледник, разкривайки съществуването на 28 никога не виждани досега групи вируси.

Изследването на тези мистериозни вируси би могло да помогне на учените в две посоки. На първо място откритите вируси могат да научат изследователите кои от тях са процъфтявали в различен климат и среда с течение на времето, пишат изследователите в документ, публикуван в базата данни bioRxivn.

„От друга страна, при най-лошия сценарий, топенето на ледниците [от изменението на климата] може да освободи патогени в околната среда“, пишат изследователите в проучването. Ако това се случи, най-добре е да знаем колкото е възможно повече за тези вируси, пишат изследователите.

Изучаването на древни запазени в ледниците микроби може да бъде предизвикателство. Това е така, защото е изключително лесно да се замърсят пробите от ледено ядро с бактерии от съвременния ден. За да се избегне това, изследователите създават нов протокол за вземане на ултра-чисти проби от микроби и вируси.

В този случай двете проби от ледено ядро от ледената шапка на връх Гулия на Тибетското плато са събрани през 1992 г. и 2015 г. Въпреки това по онова време не са предприети специални мерки за избягване на микробно замърсяване по време на сондажа, обработката или транспорта.

С други думи, външността на тези ледени сърцевини е била замърсена. Но вътрешностите все още са били съвършено чисти, пишат изследователите. За да влязат във вътрешната част на сърцевините, изследователите поставят работен плот в студено помещение – термометърът е поставен на минус 5 градуса по Целзий – и използват стерилизиран трион, за да отрежат 0,5 сантиметра лед от външния слой. След това изследователите промиват ледените ядра с етанол, за да стопят още 0,5 см. лед. Накрая те измиват следващите 0,5 см. със стерилна вода.

След цялата тази работа (отстраняване на около 1,5 см. лед), изследователите достигат незамърсен слой, който може да проучат.
Експериментът разкрива 33 групи вирусни родове в ледените ядра. От тях 28 досега са били неизвестни на науката, казват изследователите.

„Микробите се различават значително в двете ледени ядра“, пишат изследователите в проучването, „предполага се, че представляват много различни климатични условия по време на отлагането.“
Не е изненада, че ледникът е държал тези мистериозни вируси толкова дълго, твърдят изследователи.

„Ние сме много далеч от вземането на проби от цялото многообразие от вируси на Земята“, казва Шантал Абъргел, изследовател по екологична вирусология във Френския национален център за научни изследвания, която не е участвала в изследването.

Тъй като промените в климата, предизвикани от хората, водят до топене на ледниците по целия свят, тези вирусни архиви могат да бъдат изгубени, отбелязват изследователите. Затова проучването на древните вируси от ледниците „осигурява първи прозорец към техни геноми и тяхната екология „, пишат учените и подчертават вероятното им въздействие върху многобройните групи от микроби (днес).

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Как един отдавна забравен вирус може да разреши кризата с антибиотиците

Коронавирусът – какво му влияе и защо жените са по-защитени

Сапунът разтваря мастната мембрана на вируса и той се разпада като къща от карти

Сексът с неандерталци ни е осигурил първата защита от вируси

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.