Неизследваните кътчета на Земята

За да стигнете до което и да е от местата в тази класация ще е страшно трудно, дори и при съвременното развитие на технологиите. Това обяснява защо знаем толкова малко за тях:

Леденият щит на Гренландия

гренландия80% от територията на Гренландия е покрита с лед. Смята се, че леденият щит, който се простира на около 600 кв. мили, ще се разтопи след около 2000 години при запазване на настоящите темпове.

Северните склонове на планините на Колумбия

kolumbiqДоскоро планините в северната част на Колумбия бяха изследвани само от партизани и престъпници. Затова е трудно да се каже с точност на колко от планината е стъпвал човешки крак и колко действително са проучени. Тук все още живеят не напълно познати племена, а при всяка нова експедиция се откриват непознати животни и растения.

Тропическите гори на Амазонка

amazonkaМакар тропическите гори на Амазонка да се изсичат и усвояват от човека, тук все още са се запазили места и племена, недокоснати от съвременната цивилизация. Булдозерите и промишлените машини още не са се добрали до най-скритите места на дъждовните гори, изобилстващи от отровни животни и пищна растителност. За съжаление горите, просъществували милиони години, в наши дни се унищожават с тревожна скорост.

Папуа – Нова Гвинея

papuaПапуа- Нова Гвинея е родина на рядко срещана флора и фауна, а местните племена будят любопитството на изследователите. Тук непрекъснато се откриват нови видове и култури и въпреки това – много остават неоткрити и непознати.

Намибия

namibiqС 2.1 милиона души население на повече от 300 000 кв. мили, Намибия е най-слабо населената държава в Африка. За животни, като например гепарда и носорога, това е отлично убежище срещу бракониерите. Намибия е единствената страна в света, в която програмата за опазване на околната среда е записана в Конституцията.

Тристан да Куня

tristanРазположен близо до континенталната част на Южна Африка, Тристан да Куня се смята за един от най-изолираните острови в света. Климатът на острова е умерен, което го прави идеален за убежище на гигантските морски слонове, крайбрежни и водоплаващи птици.Най-горещата точка на Тристан е област с вулканична активност, която формира островите от архипелаг в Южния Атлантически океан.

Североизточен Сибир и Камчатка

kamchatkaСибир е една от най-големите географски области в Русия, която покрива почти 70% от територията на страната. Въпреки това тук живее едва 30% от населението. Фактически по-голямата част от хората в Сибир по един или друг начин са свързани с добива на нефт.

Morkadis

Гангкар Пуенсум

ganНай-високата точка на Бутаан е Гангкар Пуенсум, най-високият неизкачван досега връх. Височината на Гангкар Пуенсум е 7 570 метра.

Антарктида

antarkАнтарктида често е споменавана като най-големия леден масив в света, трудно достъпен за учените. В последно време изследването на Антарктида стана по-интензивно, тъй като заради глобалното затопляне дължината на престоя се увеличи.

Марианската падина

marianskataТова е най-слабо познатото място в света. Дъното ѝ се намира на 11 000 м под морското равнище. Едва през 2011 г. военноморските сили на САЩ успяха да начертаят карта на дъното на падината от хидрографски кораб, снабден с многолъчев ехолот.

инфо: http://profit.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!  Последвайте ни във Facebook    

2 коментара
  1. Анонимен 11 години ago
  2. Любка Станоева 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.