Откриха причината за мъгла в Лондон, убила 12 000 души преди 64 г.

%d0%bc%d1%8a%d0%b3%d0%bb%d0%b0

Може би изглежда странно, че учени изследват атмосферно събитие отпреди 64 г., когато има толкова съвременни проблеми, с които да се заемат, но понякога уроците от миналото могат да помогнат за разрешаване на главоболията от настоящето.

Точно такъв е случаят с ново изследване на Texas A&M University, при което учените не само стигнали до дъното на проблем отпреди няколко десетилетия, а резултатът им дал ценна информация за справяне със замърсяването в градовете с най-мръсен въздух в света, пише Business Insider.

Въпросното събитие е „мъглата-убиец“, която обхваща Лондон за няколко дни през 1952 г. Тя се появява за първи път на 5 декември и се вдига четири дни по-късно, като отнема живота на най-малко 12 000 души, а около 150 000 души са приети в болница.

Хиляди животни също измират. Въпреки че законът за чистия въздух е приет отчасти в отговор на инцидента четири години по-късно, причината за него беше неизвестна до този момент.

Чрез атмосферни измервания на мъгла в Китай и лабораторни експерименти изследователят д-р Рени Джан и екипът му откриха отговора: азотен диоксид, който превръща сравнително безобиден серен диоксид в смъртоносна сярна киселина.

Учените знаят, че сулфатите допринасят значително за мъглата, а частиците на сярната киселина са образуват от серен диоксид, отделян при горенето на въглища, употребявани от домакинствата и от електрически централи. Но как серният диоксид се превръща в сярна киселина не беше ясно“, обяснява Джан.

„Нашите резултати показаха, че този процес се улеснява от азотния диоксид – друг вторичен продукт при горенето на въглища, и се появява първоначално при неутрална мъгла. Друг ключов аспект в превръщането на серния диоксид в сулфат е, че той произвежда киселинни частици, които впоследствие спират този процес.

Естествената мъгла съдържа големи частици с размер няколко десетки микрометра, а образуваната киселина е достатъчно разредена. Изпаряването на тези частици след това оставя по-малки киселинни частици в мъглата, обхванала града“, допълва изследователят.

Нещо подобно се случва в най-замърсените градове в Китай в момента. Причината да няма такъв инцидент като „мъглата-убиец“ в Лондон се дължи на химическа щастлива случайност. Китай използва много изкуствени торове, които, в съчетание с инвензивния трафик, водят до високи нива на амоняк, а той неутрализира частиците.

„За да се случи смъртоносна мъгла в Китай, трябва да взаимодействат определени химически процеси. Докато мъглата в Лондон беше с високо съдържание на киселина, мъглата в съвременен Китай в общи линии е неутрална“, обяснява Джан.

Това не означава, че тя е здравословна, но в сравнение с четирите дни в Лондон през 1952 г., със сигуност е за предпочитане.

Джан се надява, че разбирането на причината за мъглата-убиец в Лондон ще помогне на други градове да разрешат проблемите със замърсяването в дългосрочен план.

„Правителството обещава да направи всичко необходимо за намаляване на вредните емисии, но това ще отнеме време. Смятаме, че сме помогнали за разрешаването на мистериозната мъгла в Лондон през 1952 г. и сме дали някои идеи на Китай как да подобри качеството на въздуха си. Намаляването на емисиите на азотен оксид и амоняк вероятно ще бъде ефективно за нарушаването на процеса на образуване на сулфати“, казва Джан.

инфо: profit.bg

Morkadis

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

 

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.