Киселинна мъгла „разяла“ скалите на Марс

марс

Американският изследовател Шошана Коул е открила следи от отровна мъгла, която може да е станала причина за „разяждането“ на скалите на площ около сто акра в района на кратера Гейл на Марс.

Коул е направила своите изводи въз основа на данните от марсохода Spirit, съобщава сайтът на Американското геоложко общество.

По време на изучаването на скалните породи Коул е изяснила, че те се характеризират с високо съотношение на окислено желязо към общото количество желязо. Изследването показало, че скалите са загубили кристалната си структура и са станали по-аморфни.

Коул издигнала хипотеза, според която причина за това явление са станали киселинни пари, образували се от вулканични изригвания.

Изводите на Коул се потвърждават от лабораторни изследвания от 2004 година, когато били проведени опити по въздействие на сярна и солна киселина върху сурогат на марсиански базалтови скали.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

БИВШ АМЕРИКАНСКИ ПЕХОТИНЕЦ БРАНИЛ МАРС ОТ ОБИТАТЕЛИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ПЛАНЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.