Откриха череп на 8000 години, в който има останали следи от мозък

археологНорвежки археолози откриха череп, който се предполага, че е на 8 хил. години и който съдържа следи от мозъчно вещество, съобщава британският вестник „Индипендънт“.

Находката от обекта в Стоке, Норвегия, може да даде данни за живота през каменната епоха, период продължил около 3,4 милиона години, който е приключил преди 4000 – 8000 години.

Все още е твърде рано да се каже дали останките са на човек или на животно, но ранните тестове датират черепа около 5900 г. пр.н.е., което поставя находката в каменната ера.

Ръководителят на разкопките Гауте Реитан заяви, че уникалният череп съдържал сиво вещество, което се оказало мозъчно вещество. Той обаче подчерта, че все още не е възможно да се установи дали то принадлежи на човешко същество.


„Твърде рано е да се каже дали черепът е човешки или животински. Ще имаме нужда от помощта на експерти по костите“, коментира Реитан.

Близо до черепа с останките от мозък са намерени четири обгорели човешки скелета в седимент, който е резултат от тектонична дейност.

Вероятно в района е имало пожар, който е извлякъл кислорода около телата и е довел телесните течности до точка на кипене.

Подобни находки са много редки, защото мозъкът се разгражда бързо. Най-старият известен запазен мозък е на 4000 години. Намерен е в Западна Турция.

Вижте още: 

ТАЙНАТА НА ПРОДЪЛГОВАТИТЕ ЧЕРЕПИ ОТ ПАРАКАС

инфо: http://www.trud.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.