Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Снимка: pochivkablitz.bg

Атмосферата е мрачна и тъжна заради сюрреалистичните цветове и заради бедните нещастни хора, които живеят дните си като ядат, пият и дишат отрова

Румънско село, някога кипяло от живот, е удавено в отровно езеро от диктатора Чаушеску. Днес то привлича посетители с възможността да си направят зловещи снимки на фона на разноцветното токсично блато, покриващо постройките до покрива.

Снимка: pochivkablitz.bg

Една от най-потресаващите гледки там е заостреният покрив на църква, който се подава над мътната червена вода.

Това призрачно място е някогашното село Геамана, което е евакуирано и умишлено наводнено през 1978 година, за да бъде изградена една от най-големите медни мини в Европа.

Снимка: pochivkablitz.bg

Отпадните продукти от мината били изхвърляни в изкуствено създадената долина, което сложило край на отдалеченото селце.

Румънският фотограф Кристиан Липован, който често посещава село и е свидетел как селото с всяка година затъва все повече в езерото, разказва пред „Дейли Мейл“: „Геамана е липсващо село, призрачно село, погълнато от езеро, което има ярки, нереално наситени цветове. Водата, която обгражда хълма, е червена на цвят, това показва, че всичко е отровено – от водата, тревата, дърветата, до плодовете, зеленчуците, животните, а накрая и хората.

Снимка: pochivkablitz.bg

Езерото се разраства бързо, а все още има хора, живеещи в района, които са застрашени от отровната вода, която обкръжава домовете им.

Атмосферата е мрачна и тъжна заради сюрреалистичните цветове и заради бедните нещастни хора, които живеят дните си като ядат, пият, миришат и дишат отрова“.

През 1977 година Николае Чаушеску обявява планове за построяване на огромна мина и предлага на засегнатите местни жители незначителна сума срещу това да напуснат домовете си, някои от които са били обитавани поколения наред.

Снимка: pochivkablitz.bg

Година по-късно селото в планината Апусени (Западнорумънските планини) било под замърсена и пълна с метали вода. В своя разцвет мината произвеждала над 11 000 тона мед на година, което я превърнало в най-голямата в Румъния.

Morkadis

Когато постоянният поток от токсична червено-зелена течност започнал да се излива в долината на Геамана след отварянето на мината, 20 селяни отказали да се изселят и просто се преместили на по-високо място.

„Сега мината създава една истинска екологична бомба в Апусени.

Снимка: pochivkablitz.bg

В първата фаза на наводнението село Геамана изчезва заедно с всичко в него – къщите, църквата, гробището. След това заплахата отива към близките села, в които са потънали стотици къщи и още едно гробище. Едната църква е разглобена камък по камък и построена отново в музей в Сибиу.

Все още там има хора, достатъчно упорити да останат до самия край“, казва Липован.

Снимка: pochivkablitz.bg

Само че водите на отровното езеро се покачват средно с метър на година и вече достигат до домовете и на тези хора.

Снимка: pochivkablitz.bg

Снимка: pochivkablitz.bg

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Тайните секретни градове на Русия

Градовете-призраци в Китай – празни небостъргачи насред нищото

5-те най-странни градове в света, където не всеки се осмелява да отиде

Забранените градове в Русия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.