Официално: Няма заразен от eбола в България

лабораторияРезултатите от изследването са показали, че пациентът, върнал се от Сиера Леоне, не е болен от eбола. Това показват изследванията, които са направени от екип на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса Ебола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с eбола.

Уверението е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който докладва в щаба на Министерство на здравеопазването. Информацията бе официално оповестена в 03.45 часа сутринта. Резултатите ще бъдат проверени повторно от акредитирани лаборатории. Първоначалните клинични изследвания на кръвта показваха по-скоро бактериална, а не за вирусна инфекция.


В 08:00 часа сутринта здравният министър Петър Москов даде пресконференция, на която заяви, че след случилото се може да се каже, че държавата и медицинските власти могат да реагират адекватно.

„Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това, ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни, че имаме готовността да посрещнем това нещо“, добави той.

По думите му това, което може да се подобри, е да бъде засилена информацията за гражданите. Според него трябва да се мисли по какъв начин при влизането в България на лица, които са били в държави с eбола, българските здравните власти могат да бъдат уведомени. Министър Петър Москов уточни, че поема отговорност за това, че двама души, за които е имало информация, че са били в стаята, в която първоначално е бил преглеждан мъжът със съмнения за ебола, снощи са били обявени за издирване. След излизането на резултатите от изследванията СДВР е прекратило търсенето.

Според последните данни на Световната здравна организация броят на починалите от тропическата треска вече възлиза на 5420, а на заразените – 15 145. Голямата част от жертвите са именно в Западна Африка, но починали има и в Испания и САЩ.

Най-интензивно и широко смъртоносният вирус се предава в Сиера Леоне. В тази западно-африканска страна са потвърдени 533 нови случая в седмицата преди 16 ноември, се казва съобщението на СЗО.

инфо: focus-news.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.