Според климатолози много градове ще потънат под вода

град

Този град в Аржентина изплува, след като беше под вода цели 25 години. Повече можете да прочетете ТУК

Нивото на водата в световния океан до 2100 г. ще се увеличи с повече от метър, се казва в  нов доклад на Междуправителствената експертна група по изменение на климата. Изследователите отбелязват, че до това ще доведе глобалното затопляне, което обикновено се приема, че е в резултат на разрушителните човешки дейности. Влошаване на общата картина, казват те, се наблюдава повече от едно десетилетие.

“Много е вероятно, че наблюдаваното нарастване на средната глобална температура на въздуха за  периода 1951-2010, повече от половината се дължи  на човешката дейност”, – цитира откъс от доклада  порталът CyberSecurity. Климатолозите предупредиха: за промяна на ситуацията е необходимо спешно намаляване на емисиите от изгарянето на изкопаеми горива в атмосферата.

Представените в доклада  констатации ще бъдат обсъдени на конференция в Стокхолм, която ще се проведе в близко бъдеще. Тя ще събере учени и членове на правителствата по света. Резултатите от конференцията ще са готови през септември.

Преди това  морските биолози представиха своите виждания за ситуацията с глобалното затопляне, като казват, че в световните океани поради човешката дейност продължава да намалява броя на рибите, но броят на медузите расте с рекордно темпо.


От друга страна, експерти от Германския институт за полярни и морски изследвания са установили, че   дъното на Северния ледовит океан  буквално се е превърнало в гробище на отпадъци – то изцяло е затрупано  с пластмаса и други отпадъци. Ситуацията е изключително вредна за екосферата: много обитатели на океанското дъно се  нараняват. Освен това  отломки от боклука им пречат да се хранят нормално и да се възпроизвеждат.

Глобалното затопляне заплашва и хората. Според хуманитарната организация ДАРА, до 2030 г. то ще бъде причина за смъртта на повече от 100 милиона души и за  намаляване на световния БВП с 3.2%.

инфо: http://30dumi.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.