Пет невероятни факта за нас самите, които трябва да знаем

подсъзнание

Оказва се, че човешките същества са толкова сложни, че повечето от процесите в мозъка ни – хиляди и хиляди от тях – стават автоматично, без нашата намеса. Психоложката Сюзън Вайншенк изучава характеристиките на нашето поведение и обяснява защо правим някои неща, а други – не.

BrightSide ни предлага десет интригуващи факта за това как работят нашите мозъци.

Допаминът ни пристрастява към търсенето на информация

Търсили ли сте някога информация в интернет, само за да разберете 30 минути по-късно, че сте сте зачели в нещо съвсем различно от това, което първоначално сте искали да откриете? Е, причината за това е допаминът.

Допаминът не само контролира чувствата на удоволствие, произведени от такива неща като храна и секс, но и събужда желанието да се търси, както и увеличава вълнението от търсенето. От еволюционна гледна точка, това е много важно – допаминът ни мотивира да изследваме света и да оцелееем в него.

Можем да помним само три-четири неща наведнъж

Човешките същества могат да помнят само около три до четири неща едновременно (за около 20 секунди). След това те ще изчезнат от паметта ни, ако не ги повтаряме отново и отново. Реално погледнато, ще осъзнаете, че е много по-лесно да се справите с три до четири прозореца на вашия браузер или с три до четири менюта на уебсайт. Ако трябва да се работи с голям обем информация, е по-добре да я комбинирате в три до четири отделни групи.

Винаги искаме по-голям избор, но се стряскаме, когато имаме твърде много възможности

Във всеки супермаркет е пълно със стоки, защото хората искат голям избор. Най-малкото, така мислим ние. Истината обаче е, че се стряскаме, когато имаме твърде много възможности. Тогава защо винаги искаме по-голям избор? Това е част от допамин ефекта – намираме информацията за форма на пристрастяване. Едва когато сме уверени в нашето решение, спираме да търсим повече информация. Колкото по-малко варианти има, толкова по-лесно е да се вземе решение.

Не можем да устоим на това да обърнем внимание на храната, секса или опасност

Вероятно сте забелязали, че движението винаги се забавя, когато хората минават край произшествие, дори ако пътят е чист и няма пречки. Защо хората са привлечени от страховити сцени? Ние дори рискуваме да видим нещо ужасно, което може да предизвика кошмари. Храната, сексът и опасността са свързани с оцеляването. От милиони години насам мозъкът ни се грижи именно за тези три неща. Няма значение колко е трудно да се опитаме да не погледнем натам. Не трябва неппременно да ядете торта, нито да флиртувате с атрактивна личност или да гледате отблизо някоя катастрофа – но вие със сигурност ще забележите всички от тези неща.

Когато сме несигурни, гледаме към другите, за да видим какво да правим

Имаме склонност да погледнем към другите, за да решим какво да прави. Това се нарича социално утвърждаване. Преди време психолози провеждат експеримент с дим. Участниците в него са били помолени да попълнат анкета в стая с други хора. Всеки индивидуален участник в различните опити не е имал причина да вярва, че другите са актьори и не са участвали наистина в проучването. Изведнъж стаята започва да се изпълва с дим – сигурен признак на потенциална опасност. Участникът не знае какво да прави и поглежда към другите. Ако те не обръщат внимание на дима, той се успокоява и продължава да попълва формуляра. Ако е сам, напуска залата, за да предупреди другите за дима. Не искаме да си признаем, че се влияем лесно от другите. Но е точно така. Просто трябва да бъдем стимулирани по правилния начин.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Индивидуалното съзнание е способно да предизвика изменение в структурата на пространство-времето

Тест, който разкрива тайните на Вашето подсъзнание!

Подсъзнанието ви е по-умно, отколкото ви се струва

Човешкото тяло е проекция на съзнанието

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.