Пет основни разлики между тъпите и умните

4

86% от хората живеят с убеждението, че са неразбрани гении. Почти толкова – 84 на сто, са сигурни, че са по-умни от повечето от познатите си. 93% са уверени, че са по-умни от политиците и депутатите и по-добре биха се справили с тяхната работа. Голям и клонящ към стоте процента е и делът на футболните фенове, които разбират повече от съдията и от треньора на любимия си отбор.

Като цяло – умни парчета сме!

Но ако все пак искаме да проверим доколко сме прави в убеждението си, ето ги петте неща, които отличават умния човек от глупавия.

1. Глупаците обвиняват.

Винаги някой друг им е виновен, което е крайно непрофесионално. Ако непрекъснато се оправдаваш с другите, за всички става ясно, че не си от най-умните. Да бягаш от отговорност никога не е добра идея. Поеми си вината по-добре. Умните хора знаят, че който не работи, той не греши. Гафът е възможност да се поучиш и следващия път да не допускаш същата грешка. Неврологът Джейсън Моузър от Мичиганския университет е установил, че мозъкът на умните хора реагира по различен начин на грешките.

5

2. Винаги са прави.

За един неособено интелигентен човек е важно да е прав. При конфликт умният лесно успява да разбере аргументите на отсрещната страна. Те са в състояние да ги вземат предвид и да ги използват при собствената си аргументация.

Сигурен знак за висок интелект е умението да видиш нещата и под друг ъгъл, от различна гледна точка. Умните хора са отворени за нова информация и промени в параметрите.

Глупавите от своя страна ще спорят до дупка и няма да отстъпят от позицията си, независимо от това какви аргументи им давате. Това означава, че тези хора едва ли биха разбрали, че спорят с по-умен и по-компетентен човек.

Това надценяване на собствената компетентност е известно като ефект на Дънинг-Крюгер – когато недостатъчно умни хора смятат, че имат илюзорно превъзходство и погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното, като в същото време подценяват останалите.

“Ако сте некомпетентен, няма начин да разберете, че сте некомпетентен”, обясняват психолозите, открили този ефект. Това, естествено, не значи, че умните винаги смятат, че другите хора са прави. Все пак те слушат и преценяват, преди да вземат решение.

6

3. На конфликтите реагират с агресия.

Morkadis

И най-умният човек може да се вбеси в някакъв момент. Но глупаците директно палят клечката – всеки път, когато нещата не стават така, както те искат. В момента, в който усетят, че губят контрол над ситуацията, те се опитват да затвърдят позицията си с гняв и агресивно поведение. Между другото, има пряка връзка между агресивното поведение и ниския коефициент на интелигентност.

4. Нуждите и чувствата на другите не ги интересуват.

Емпатията – способността да влезеш под кожата и да съчувстваш на другите, е типична за интелигентните. Те лесно разбират гледната точка на другия. Ръсъл Джеймс от Тексаския технологичен институт е доказал след изследване на хиляди американци, че хората с високо IQ са по-склонни да дават, без да очакват нищо в замяна. Умният човек по-добре може да разбере нуждите на околните и е по-вероятно да се опита да помогне.

Не толкова умните хора от своя страна трудно могат да приемат, че не всички хора мислят като тях и да се съгласят с чуждото мнение. Това да направят нещо за другиго, без да имат някаква полза, им се струва глупаво.

5. Имат чувство за превъзходство.

Интелектуално ощетените изпитват чувство за превъзходство над останалите хора. Интелигентните се опитват да помогнат на другите и да ги мотивират. Те го правят, защото не се чувстват застрашени, че ще бъдат изместени. Имат здравословно самочувствие и са достатъчно умни, за да могат да преценят собствената си компетентност. В това време глупавите използват трикове, които според тях ще ги поставят в по-добра позиция – клеветят и злепоставят другите хора. Неинтелигентният човек е уверен, че стои над останалите хора. Той не се колебае да осъди нечия постъпка. Предразсъдъците никога не са белег да висок интелект. Канадско проучване на университета “Брок” в Онтарио е открило, че хората с нисък коефициент на интелигентност обикновено са застъпници на смъртното наказание, хомофоби и расисти.

Някои психолози смятат, че напредъкът на човечеството се дължи на колективната работа. Това от своя страна означава, че най-важният белег за интелигентност е способността да работиш в екип.

ТЕСТ

Умен ли сте?

1. Кога си лягате?
а) С кокошките.
б) По никое време.
в) По първи петли.

2. Как изглежда бюрото ви?
а) Идеално чисто и подредено.
б) Като след обир.
в) Не знам, не съм го виждал(а) отдавна под бумагите.

3. С коя ръка си миете зъбите?
а) С дясната.
б) С лявата.
в) С двете.

4. Какво означава “Да ти е.. п… лелина”?
а) Псувня е. Аз такъв език не употребявам.
б) Значи: “Да ти е.. п… лелина”.
в) Ти ли бе? Аз на теб ш’ти…

5. В приятелската ви компания от вас очакват да сте:
а) Този, който реже салатата и носи чинийките с ядки.
б) Капацитет по всички въпроси.
в) Клоунът на купона.

6. За първи път правихте секс:
а) Като тийнейджър.
б) След като завърших училище.
в) На провокативни въпроси не отговарям.

7. Какво ви тревожи?
а) Нищо, аз съм птичка божия.
б) Дали кариерата ми ще потръгне/ дали колата ще тръгне.
в) Международното положение, цената на газа и това, че бирата свърши.

8. За себе си казвате, че сте:
а) Винаги най-добрият.
б) Човек като всички, не ми липсват недостатъци.
в) Обикновено знам, че нищо не знам, ама напоследък и това забравям.

9. Котка или куче за домашен любимец.
а) Куче.
б) Котка.
в) Не, благодаря.

10. Първородно дете ли сте?
а) Не, слава богу.
б) Да, слава богу.
в) Сам съм, ама съм умен като за близнаци.

Най-много отговори “а”
Вие сте най-умният човек, когото познавате. Не се тревожете, това, че не са ви присъдили още Нобелова награда за умност, не означава, че в Осло не ви ценят. Просто още не са учредили такава награда.

Най-много отговори “б”
Поздравления. Вие сте по-интелигентни от хората от другите две групи. Това означава, че ще можете да понесете истината за себе си. А тя е: няма начин да сте чак толкова умни, щом пропиляхте 10 минути от живота си да отговорите на този въпросник.

Най-много отговори “в”
Съжаляваме, но вие сте контролната група в този тест. Не се отчайвайте. Най-вероятно сте от хората, които могат да дъвчат дъвка и да ходят едновременно. Просто не сте се ориентирали какви отговори да изберете, за да влезете в графата на свръхинтелигентните.

инфо: trud.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. emilyano Calabrezze 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.