Пещерата на смъртта, в която нищо не може да оцелее

Снимката е илюстративна

Коста Рика е интересна дестинация, която крие куп природни чудеса. Наред с екзотиката, дъждовните гори и страхотното биоразнообразие, страната е дом и на още една забележителност.

Тя се крие в туристически комплекс край вулкана Поас и на пръв поглед е просто малка дупка в скалата. Известна е обаче като Пещерата на смъртта, тъй като убива всичко живо, което влезе в нея.

Дълбока е едва 2 и дълга 3 метра. Именно това я прави примамливо убежище за насекоми, птици и малки животни.

Изглежда съвършено безопасна, но влизането в нея може да им струва живота.

В пещерата има изключително висока концентрация на въглероден двуокис. Той няма цвят, мирис или вкус и както знаем, присъства навсякъде в атмосферата, в последните години и в прекомерни количества.

В количествата, в които е в тази пещера обаче, въглеродът е отровен. За да демонстрират това пред туристите, местните екскурзоводи палят факла и я пъхат в дупката в скалата. Тя бързо загасва заради липсата на кислород и високата концентрация на въглероден диоксид.

Вероятно въглеродът изтича в пещерата от тектоничен разлом и е е резултат от вулканичната активност в района и реакцията на минералите под земята, които са изложени на висока температура от магмата. Вулканът Поас е активен.

Резултатът е, че в пещерата се изпускат около 30 кг. въглерод на час.

Смъртоносните свойства на малката дупка са открити случайно при строежа на близкия СПА комплекс. Един от работниците се доближил прекалено до входа на пещерата и се почувствал зле. Така се наложило проучване на района и е открита опасността от иначе нормално изглеждащата дупка.

Край пещерата има няколко табели, които предупреждават, че в нея не бива да се влиза, но тесният вход и без това спира доста от желаещите. Освен това най-високите концентрации въглерод остават на дъното, тъй като този газ е по-тежък от въздуха и го измества, пише pochivka.blitz.

Това го прави най-смъртоносен за малки животни, които започват да се задушават малко след като влязат в дупката. Хората от СПА комплекса разказват, че най-често жертви на пещерата стават плъхове, змии и малки птици.

Самата дупка пък отдавна е станала туристическа атракция и си е спечелила славата на една от малкото комерсиални пещери по света, които се посещават, за да не се влиза в тях.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.