Плацебо има ефект и когато знаеш, че хапчето е фалшиво

Досега се смяташе, че плацебо ефектът се дължи на позитивното мислене. Сега стана ясно, че той действа и когато пациентът е наясно, че приема препарати, в които няма лекарствени съставки.

Това показва изследване, в което са участвали 40 души с чревни проблеми. Два пъти на ден те гълтали таблетки без никакво лекарство вътре. Знаели това, а на всичко отгоре на шишенцето им било написано с големи букви „Плацебо”.

„Дори казахме на пациентите, че не е необходимо да вярват в плацебо ефекта”, обяснява Тед Кепчук от Харвардския университет.

След три седмици 59% от доброволците усетили значително подобрение в здравословното си състояние. В друга контролна група, която не приемала никакви хапчета, едва всеки трети се чувствал по-добре.

Много е вероятно ефектът да се дължи не на позитивното мислене, а на простия медицински ритуал на приемане на таблетките, предполагат учените.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Плацебото наистина е способно да лекува

Плацебо ефектът, или умът като лечител

Как действа плацебо ефектът?

Здравните безумия в историята

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.