Плодовете и зеленчуците преди да ги опитомим…

Как е изглеждала динята, преди са стане диня, и как сме променили прасковите, за да са ни удобни за ядене

Следващият път, когато отхапете парче диня или зрънца царевица, помислете за това: тези познати плодове и зеленчуци не винаги са изглеждали така и не винаги са били такива на вкус.
Генномодифицираните храни (или ГМО) провокират силни реакции в днешно време, но хората са променяли генетиката на растенията в продължение на хилядолетия. Макар и по много по-безвреден начин…

ГМО най-често се изразява в заменянето на гени с такива от други организми (като бактерии), които да дадат на растенията желаните черти – обикновено устойчивост на вредители.
Селективното размножаване е по-бавен и близък до естествения процес, при който фермерите избират и разсаждат растенията с търсените черти в течение на времето. От банан до патладжан – ето някои храни, които са изглеждали тотално различни, преди хората за първи път да решат да ги ползват за храна.

Прасковите

2

6

Те били малки, черешоподобни плодове с малко пулпа. Първоначално били опитомени около 4000 г. пр.Хр. в Китай, а на вкус били земни и леко солени като леща. Но след това фермерите започнали да ги селектират и прасковите сега са 64 пъти по-големи, 27% по-сочни и 4% по-сладки.

Дива диня

 

4

Това е картина от XVII век от Джовани Станчи, изобразяваща диня, която изглежда поразяващо различно от днишните. Напречно сечение на динята в картината, нарисувана между 1645 и 1672 г. показва, че тя има завити форми, вградени в 6 триъгълни парчета.

Модерната диня

5

През годините хората отгледали дини с червен цвят и месеста текстура – което всъщност е своеобразна плацента – като тази на картинката. Някои хора смятат, че динята на Станчи може би е просто неузряла или неполивана, но черните семена предполагат, че не е така, а наистина това растение е изглеждало по коренно различен начин, преди човешката селекция.

Див банан

Morkadis

7

Първите банани може би са култивирани преди цели 10 000 години в Папуа-Нова Гвинея. Модерните банани идват от две диви разновидности – Musa acuminata и Musa balbisiana, които имали големи, твърди семена като на снимката.

Модерен банан

7

Хибридът дал вкусния, модерен банан с неговата удобна, разбираема форма и обелващо се покритие. В сравнение с предшественика си плодът има много по-малки семена, по-хубав вкус и е зареден с хранителни вещества.

Див патладжан

8

Патладжаните идват в палитра от разновидности на форми и цветове, като бялo, лазурно, лилаво и дори жълто – като тези на снимката. Някои от най-ранните патладжани са култивирани в Китай. Първите варианти имали бодли на мястото, където стъблото се свързва с цвета.

Модерен патладжан

9

Но селективното размножаване ни спасило от бодлите и ни е дало по-голям и познат дълъг, лилав зеленчук, който можете да намерите в повечето магазини.

Див морков

2

Най-ранно познатите моркови растели през Х век в Персия и Мала Азия. Смятало се е първоначално, че са лилави или бели с тънък, раздвоен корен – като показаните тук . Но загубили лилавия си пигмент и станали жълти.

Модерен морков

3

Фермерите опитомили тези тънки корени с двугодишни цветове, които имали силен аромат, и ги превърнали в големите, вкусни оранжеви корени, едногодишни зимни култури.

Дива царевица

4

Може би най-емблематичният пример за селективно размножаване е северноамериканската сладка царевица, която е създадена от едва годни за ядене растения. Първоначалната царевица е показана тук, опитомена е през 7000 пр. Хр.

Модерна царевица

 

5

Днес царевицата е 1000 пъти по-голяма отпреди 9000 години и много по-лесна за белене и отглеждане. 6,6% от нея за захари, сравнено със само 1,9% в естествената царевица. Част от тези промени са се случили след XV век, когато европейските заселници започнали да я култивират.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.