Подводният град в Куба – това ли е изгубената Атлантида? (снимки)

Изображение: pochivka.blitz.bg

Преди близо две десетилетия, когато екип от изследователи работеше върху мисия за проучване и проучване край западния бряг на Куба, тяхното сонарно оборудване засече объркваща серия от каменни структури, лежащи на около 650 метра под повърхността.

Структурите изглеждаха напълно аналогични на фона на безплодната „пустиня“ на океанското дъно и сякаш показват симетрично организирани камъни, напомнящи за градско развитие. Таблоидите и изследователските институции избухнаха при новината за това вълнуващо подводно откритие, което показва „изгубения град на Атлантида“.

Откриване на подводния град Куба:

През 2001 г. Полин Залицки, морски инженер, и нейната по-добра половинка Пол Вайнцвайг откриха доказателства за невероятни, създадени от човека, структури дълбоко в Атлантическия океан.

Пол притежаваше канадска компания, наречена Advanced Digital Communication (ADC), която работеше в тясно сътрудничество с кубинското правителство по мисия за проучване. Това беше една от четирите фирми, изследващи морето, докато търсеха натоварени със съкровища кораби от испанската колониална епоха. Проучването се провеждаше по крайбрежието на полуостров Гуанахакабибес в провинция Пинар дел Рио в Куба.

Изображение: pochivka.blitz.bg

Екипът на ADC използва усъвършенствано оборудване за сонари за изследване на кубинските води, когато забеляза странни скали и гранитни структури на морското дъно. Обектите бяха със симетрични и геометрични каменни форми, за разлика от това, което бихте очаквали да намерите, много наподобяващи останки от градска цивилизация. Търсенето обхваща площ от 2 квадратни километра с дълбочина между 2000 фута и 2460 фута.

За по-внимателно изследване екипът изпрати подводен визуален робот, който презаписва изображения на структурите с по-добра разделителна способност и яснота. Новите снимки определят образувания, които са леко пирамидални, докато други са кръгли, изградени от масивни гладки камъни, които наподобяват дялан гранит.

Съобщава се, че размерът на пирамидите е бил приблизително 8 фута на 10 фута височина и ширина. Някои скали са подредени една върху друга, докато други са и на много по-далечно разстояние.

За изследователите беше изненадващо да видят, че камъни, наподобяващи градски комплекс, могат да бъдат потопени толкова дълбоко в морето. Как огромен масив от камъни се премести на дъното на морето, беше мистерия, която никой нямаше да разреши.

Какво откри екипът на изследователите след провеждане на задълбочено разследване?

Екипът на ADC не искаше да стигне до каквито и да било заключения, виждайки как кадрите биха могли да бъдат тълкувани погрешно. Те не са склонни да се съгласят, че може да са останки от потънал град без допълнително разследване.

Фрагменти от обекта са изпратени на Мануел Итуралде, морски геолог, който изследва парчетата, за да заключи, че резултатите от теста са много необичайни.

Констатациите предполагат, че на такава великолепна каменна зидария ще са били необходими 50 000 години или повече, за да потънат в такива дълбочини на морето.

Morkadis

„Беше извън способността на културите от онова време да създадат такива сложни структури“, каза Мануел Итуралде.

„Да се ​​обяснят тези проби от геоложка гледна точка е много трудно“, добави той.

Новинарските агенции твърдят, че това е Изгубеният град на Атлантида

Скоро новинарските агенции съобщиха за прилики между неотдавнашното откритие и изгубения град Атлантида. Екипът на ADC обаче отхвърли всякакви подобни спекулации и заяви, че откритието не може да се сравнява.

„Историята е мит“, каза Залицки.

„Това, което открихме, най-вероятно са останки от местната култура“, обяснява той.

Изследователите побързаха да споделят местни легенди за маите и местните юкатекоси, които описват селище, обитавано от техните предци. Целият им остров е бил отнесен от морските вълни. Итуралде не беше готов да приеме никакви теории, които свързват откритието с изгубени цивилизации.

Итуралде споменава, че скалните образувания могат да бъдат чудотворни творения на майката природа и нищо повече. Специалист по подводна археология от Щатския университет на Флорида добави: „Би било страхотно, ако бяха прави, но изглежда е била напреднала цивилизация във всичко, което ще видим в Новия свят за този период от време. Структурите не са навреме и не са на място.”

Мит ли е подводният град Куба?

Водещият автор на изследването, професор Джулиан Андрюс от Училището по науки за околната среда на Университета в Източна Англия, каза пред CNN: „Предположението, че това са археологически останки, е направено от туристи, които плуваха наоколо и виждаха тези неща, мислейки че са каменна зидария.”

Гръцките власти разследваха мястото, но не откриха подкрепящи доказателства, че това е древно градско пристанище, което е изгубено в морето. След задълбочено проучване те стигнаха до заключението, че подводните структури са вкаменелост от плиоценската епоха, която оттогава е ексхумирана от морските течения.

Отговор от кубинското правителство:

Кубинското правителство, ръководено от президента Фидел Кастро, също се включи в търсенето на истината зад странното откритие заедно с Националното географско дружество и Националния музей на Куба. Огромен интерес сред гражданите на страната и медиите искаха най-накрая да свържат точките и да обявят откритието за нещо древно и великолепно.

Закюлчение:

Откритието е направено преди почти двадесет години. Публичността и ентусиазмът за мистериозния дълбоководен град Куба са избледнели от медиите и таблоидите. Изследванията сега са в застой и без допълнителни данни изглежда, че всички отговори са замъглени от несигурност. Но първите сонарни изображения на това, което беше наречено изгубен град, оказаха огромно въздействие върху кубинското правителство и неговите хора.

Светът винаги е очарован от мистерията на древна цивилизация и за известно време „Подводният град на Куба“ беше една от най-необяснимите и странни теми. Той все още лежи в мир в дълбините на океана и е толкова озадачаващ, както винаги.

Много подобно откритие е направено през 1986 г. край бреговете на остров Йонагуни в Япония. Известен е като „Паметникът на Йонагуни“ или „Руините на подводницата Йонагуни“, което е праисторическо потопено скално образувание, образувано в странни големи групи с височина до 5 етажа и се смята, че е „напълно създадена от човека“ изкуствена структура.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Вечното търсене на Атлантида

Експерт: Атлантида се крие на дъното на Черно море край Варна

Атлантида е била на… Марс

Атлантида – Златната цивилизация, изчезнала за нощ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.