Подсъзнанието ви тегли назад? Не му се давайте!

3

Под повърхността, това, което мислите и вярвате, е контролирано от подсъзнанието. Ако му разрешите да управлява без да си задавате допълнителни въпроси, ако приемате всичко, произтичащо от вашето подсъзнание, за чиста монета и неоспорима истина, рискувате да не реализирате пълния си потенциал.

Ето някои от начините, по които тази малко проучена част от вашето съзнание, може да ви дърпа назад в живота:

1. ПРИДЪРЖАТЕ СЕ КЪМ ИДЕЯТА, ЧЕ ЖИВОТЪТ Е ДЕСТИНАЦИЯ

Животът е пътешествие, не дестинация. Когато вземем решение за някакви цели, някакви маркери, съставляващи успеха и започнем да опитваме да ги постигнем с решителна отдаденост, накрая, когато ги постигнем, установяваме, че от това не ни е станало по-добре. Усещането за успех е краткотрайно, нищо не е вечно, всичко идва и си отива. Единственото, което остава непроменено е фактът, че промяната е неизбежна.

Ако измервате успеха си по някакви произволни критерии, най-вероятно продиктувани от други хора, то те сигурно няма да ви донесат удовлетворение. Вместо това трябва да се концентрирате върху пътешествието, как то ви кара да се чувствате, какво сте научили в този процес, върху връзките ви с други хора. Ако можете да погледнете назад, към това, което сте направили, ще видите пътя, който сте извървели и какво сте постигнали от гледна точка на самоусъвършенстване – именно това е основният маркер за персонален успех.

2. ПЛАНИРАНЕ И ТРЕВОГИ ЗА БЪДЕЩЕТО

Всичко с което разполагате е настоящият момент. Миналото е свършено за винаги, бъдещето предстои. Всичко го знаем, но често се държим, сякаш не е така. Ако прекарвате много време в тревоги, какво може да стане, изпускате настоящия момент. Джордж Пападас от Visual Meditation пише, че подсъзнанието ни е в най-голяма мощ, когато даваме почивка на сетивата си. Това се случва, когато сме спокойни и релаксирани. В такива моменти може да се опитате да моделирате подсъзнанието си, за да гарантирате промяната, която искате да видите в живота си. Важно е да помните обаче, че вашето подсъзнание мисли само в сегашно време (книгата: To Succeed… Just let Go). Така че започнете трансформацията с това убеждение – АЗ СЪМ, вместо АЗ ЩЕ. АЗ СЪМ е послание, което подсъзнанието разбира и може да ви помогне да действате по изключително мощен начин от позицията на действителен факт.

3. ОГРАНИЧАВАТЕ СЕБЕ СИ ДО СУМАТА НА ДЕЙСТВИЯТА СИ

Човешкото съзнание и тяло представляват сложна система от процеси. Да ограничите себе си до това, което сте направили в миналото е огромно самоподценяване. Предишните ни преживявания, опит и спомени се съхраняват в нашето подсъзнание и са в готовност да бъдат „извадени“ във всеки един момент. Тези мисли може да са добри или лоши, но в крайна сметка са само мисли. Миналото е свършено и начинът по който възстановявате и интерпретирате събития е показателен за това как се чувствате в момента. Ако се чувствате добре ще извикате в съзнанието си приятен спомен, но ако се чувствате като „пълен провал“,вашето подсъзнание ще извика спомени и чувства, които подсилват това усещане. Ако градите на тази основа, наистина ще повярвате, че сте пълен провал.

Запомнете, че вашето подсъзнание е база данни на всяка емоция, която някога сте преживели. То мигновено намира резултата на всяко ваше търсене. Решението дали да превърнете тези спомени във факти относими към настоящето е изцяло във ваши ръце. Всички правим грешки, когато се учим и всичко, което се е случило в миналото е само стъпка по пътя ви към това, което сте сега. Всяка ситуация, с която сме се сблъсквали е допринесла за оформянето на това, което сме днес. Така че опитайте се да приемете тези стари емоции и ги оставете на мира. Фокусирайте се върху СЕГА.

4. СРАВНЯВАТЕ УСПЕХА СИ С ДРУГИТЕ

Както споменахме и по-горе, измерването на успеха по някакви произволни критерии не резултира в дълготрайно усещане за удовлетвореност. Дори да подхождате към живота като към пътешествие, пак може да попаднете в капана да сравнявате успеха си с другите.

Това много често се превръща в състезание за покоряване на крайъгълни камъни. Като деца, когато учим и възприемаме някои от дълготрайните си вярвания за живота, ни е вменено, че успехът е да направим семейство на определена възраст – това може и да е донякъде вярно за жените. Когато те достигнат тази определена възраст, започват да усещат натиск. Натискът обаче идва от социалните послания,инсталирани в тяхното подсъзнание в детството – те ТРЯБВА да се съобразяват с тази социална норма. Ако по някаква причина това не се случи, те придобиват чувството за провал. Абсолютно възможно е да преоформим, да преквалифицираме посланията на подсъзнанието като се доверяваме на собствените си послания. Това ще ни позволи да вървим спокойно по своя път, в нашето си собствено време, без да се страхуваме, че изоставаме от другите около нас.

5. ПРИЕМАТЕ ВЯРВАНИЯТА ЗА ФАКТИ

Morkadis

Нашето подсъзнание записва всички послания, които му изпращаме чрез нашите чувства. То съхранява всичко и когато посланията се повтарят отново и отново ние започваме да ги виждаме като истина. Подсъзнанието се програмира основно в ранна възраст и когато достигнем зрялост повечето от основните ни убеждения вече са записани в него.

Това, че сме получили едно и също послание много пъти и го приемаме като „твърд факт“, не означава, че то наистина е факт. Тези вярвания, които са наследени от родителите, тези с които вие не сте съгласни, но в крайна сметка сте ги приели, именно тях не трябва да крепите повече. Можете да препрограмирате подсъзнанието си като го подхранвате с нови вярвания на съзнателно ниво. Когато сме „на автопилот“, ние слушаме идеите и вярванията, съхранени в подсъзнанието, но когато преминем на „ръчно управление“ и се доверяваме на това, което наистина мислим и вярваме, можем да изпратим на подсъзнанието нови послания – такива, които са по-тясно свързани с нашето виждане за света.

За автора: Хана Дикинс е част то екипа на DirectorStats.co.uk. Интересите й са в писането и стартъп индустрията.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.