Популярни суеверия за Баба Марта

pixabay.com

Навсякъде по света хората празнуват идването на пролетта. Само в България обаче този празник се посреща с традиции от старите времена.

Традицията на първи март е да се подаряват мартеници. Можете да ги видите закачени дори на котки и кучета. Класическата мартеница е направена от усукани заедно бели и червени конци, като понякога накрая има пискюли от същата прежда. Обикновено пискюлите са украсени със сини мъниста, пендари или конци с друг цвят.

Първоначално мартеницата е била възприемана като амулет, предпазващ от злите духове, даващ защита почти от всичко. Носейки мартеници през март, ще се сдобиете със здраве за цялата година.

Суеверието гласи: Ако не носиш мартеницата си през Март, Баба Марта ще ти изпрати лоша прокоба.

Обичаят за връзване на Мартеница на 1 март произхожда от древните българи, чиито жени са връзвали мартеници за бойна сила, здраве и дълголетие.

Митичната Баба Марта олицетворява пролетта. По случай посрещането и на празника се извършват обредни действия, за които се вярва, че ще предизвикат нейното благоразположение. Според вярванията Баба Марта е стара жена и е куца. Участниците в празниците трябва да са жени, моми и деца. Смята се, че тя не обича старите жени и те не трябва в никакъв случай да предизвикват гнева ѝ.

Суеверието гласи, че най-възрастната жена в дома трябва да почисти основно къщата преди изгрев слънце, да изнесе и простре навън червена тъкан – покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта и ще предизвика благосклонност към къщата и обитателите ѝ.

При посрещане на Баба Марта рано сутринта младите девойки трябва да излязат навън да ги види Баба Марта и да се зарадва.

Благовец – 25 март. Този празник се свързва със събуждането на животните и природата от зимния сън. А Баба Марта е тяхна господарка.

В цяла България са известни ритуали за гонене на змиите и гущерите. Помитат се дворовете, а сметта се запалва. Деца и младежи прескачат огньовете за здраве, дрънкат с маши и ръжени по метални съдове, като произнасят думите Бягайте змии и гущери, Благовец ви гони! . На места в България празникът е по-известен като Ората-копата.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Три легенди за мартениците

На 1 март: Вижте какво не се прави в днешния ден

Истинските имена на месеците на български език

Магичните билки по българските земи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.