Почитаме Вяра, Надежда, Любов и майка им София

вяра надежда любов

На 17 септември българската православна църква почита великомъчениците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Днес се отбелязва и празникът на българската столица.

Имен ден днес празнуват всички с името Вяра, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любослав, Любо, София.

Трите светици и тяхната майка са живели в Рим през втората половина на I век. Семейството им е било благочестиво и възпитано в християнските норми. Вяра, Надежда и Любов били кръстени от майка си. Тя избрала тези имена, защото според нея това са най-големите християнски добродетели.

Днес се отдава почит на тези добродетели, както и на мъдростта, защото името София от старогръцки се превежда като мъдрост.

На много места в страната на днешния ден се месят питки и се раздават заедно с грозде и други плодове за здраве и късмет.
София и нейните дъщери открито изповядвали християнската религия. Когато римският император Адриан разбрал затова, заповядал жените да бъдат доведени при него.

За всеобща изненада те запазили пълно спокойствие и хладнокръвие, когато застанали пред владетеля.

Римският император се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но те отказали. Тогава Адриан започнал да изтезава децата пред очите на тяхната майка.
Вяра била на 12 години, Надежда – на 10 години, а Любов – на 9 години. Те били подложени на мъчителни изтезания, докато не починали.

Оскърбената майка решила да прибере телата на децата си и да ги погребе. Три дни след смъртта им и София починала. Майката била погребана до дъщерите си.

Мощите на 4-те светици, загинали в името на Христовата вяра, се пазят в Елсаз, Франция.

На днешни ден своя празник отбелязва и българската столица – София. В храм-паметник Свети Александър Невски ще бъде проведена света литургия и водосвет.

инфо: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.