Почитаме Свети Сава – днес се правят магии за задомяване

На 5 декември се почита Свети Сава Освещени, който се приема като полубрат на светците Варвара и Никола. В някои поверия обаче светецът е представян като жена – покровителка на чумата.

В повечето райони на страната обаче почитат Свети Сава като мъж – покровител на вълците.

Светците Варвара и Сава са описвани като сестра и брат на свети Никола и тяхната задача е да подготвят Никулден, заради което те се почитат точно преди големия християнски празник.

В миналото Свети Сава е почитан от страхопочитание, тъй като се вярвало, че той води болестите на земята. На този ден задължително се приготвя варено жито и се раздава на гробищата за помен.

На този ден имен ден празнуват всички с имената Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо, Събка, Съботин, Съботина.

Според някои вярвания Варвара и Сава са сестри девици, които се грижат за здравето на децата. Те се считат още за орисници, които определят съдбата на новородените.

На този ден според поверията се правят най-силните магии за задомяване на неомъжени момичета и за зачеване на дете. За целта трябва да се приготви обредна пита, като брашното за тестото се пресява с обърнато сито.

До жената, която иска да има бебе, най-възрастна в дома трябва да каже: Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема. От приготвената пита трябва да се раздаде за празника.

За Свети Сава се раздават и мекици в някои краища на България, тъй като се вярва, че ритуалът носи здраве и благополучие. Обредите целят и да закрилят дома от зли сили.

Свети Сава Освещени е живял 439 година до 532 година и е роден в семейство на заможни родители. Баща му бил военен и заедно с майка му пътували из Кападокия по служебни дела.

На 17 години Сава се замонашил в Теоктистовия манастир, като там останал до 30-годишнината си. След това светецът заживял в пещера, където се отдал на пост и молитви.

Постепенно към него се присъединили и други отшелници. След смъртта на родителите си Сава построил на мястото болници и манастири. Светецът починал на 93 години от естествена смърт.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Дворът на Дядо Добри чисти тялото и душата

Истината за триръката икона на Света Богородица (Св. Богородица Троеручица)

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.