Православната църква почита пророк Захария и праведна Елисавета

3

На 5 септември православната църква почита родителите на Свети Йоан Кръстител – пророк Захария и неговата съпруга праведна Елисавета. Елисавета е била леля на Божията майка – Дева Мария.

Пророк Захария и праведна Елисавета живели през VI век преди Христа, когато на престола бил цар Ирод. Захарий е бил син на свещеника Варахия, като самият той също бил свещеник.

Елисавета и Захария нямали деца до дълбока старост. Но веднъж, докато бил в храма, пред Захария се явил Архангел Гавриил, който му известил, че жена му ще роди син, който трябва да бъде наречен Йоан.

Скоро след това Елисавета наистина забременяла.

След раждането на малкото момче, което било наречено Йоан, цар Ирод нарежда всички бебета, наречени Витлеемски младенци, да бъдат избити.
Периодът, в който е роден Исус Христос, бил предсказан и това много тревожило подозрителния юдейски цар Ирод. Понеже знаел, че Исус е потомък на цар Давид, той се страхувал, че след като порасне, ще му отнеме престола.

Затова издал заповед да бъдат избити всички деца от две години надолу във Витлеем и околностите му, като по този начин погуби и младенецът Исус. Под тази забрана попаднал и новородения Йоан.

Елисавета и Захария скриват детето си, но войниците на царя успяват да заловят свещеника.

Той бил убит в Йерусалмския храм между жертвеника и олтара от войници, защото отказал да разкрие на войниците къде е скрит сина му.

Праведна Елисавета се криела със сина си в пещера, над която имало финикова палма с обилен плод. Когато майката и синът искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.

40 дни след убийството на Захария починала и Елисавета, оставяйки сина си сам. Йоан е хранен от ангел до навършване на пълнолетието му, като бил пазен от войниците на цар Ирод.

На днешния ден имен ден празнуват Захари, Елисавета и производните на тези имена като Зарко, Светлозар, Светлозара, Ели, Елза, Изабела, Хари.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Нестинарството – мистичният скок в отвъдното

Дворът на Дядо Добри чисти тялото и душата

Истината за триръката икона на Света Богородица (Св. Богородица Троеручица)

Преподобна Стойна лекува от мистериозни икони

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.