Прегърни ме, за да ме излекуваш

3

Прегръдката е чудесен начин да покажем на някого привързаност и загриженост. Тя не коства почти никакво усилие и за да я дарим на някого, трябва само да имаме желание. Освен всичко останало, прегръдката е и полезна за здравето ни.

За да избегнем инфекциите и за да намалим стреса, трябва да се прегръщаме повече. Това съветват учени от Университета Карнеги Мелън в САЩ. Дори кратката прегръдка е достатъчна, за да се почувства човек по-добре и да намалеят симптомите на болестта. За да се засили ефектът, хората трябва да се прегръщат по-често, категорични са американските специалисти.

За своето изследване учените са направили анкета с помощта на повече от 400 човека. Те са били разпитвани за това какви са най-честите спорове, които водят и какъв вид подкрепата получават.

Хората, които могат да разчитат на семействата и приятелите си и имат силна подкрепа, са изложени на много по-малка опасност от инфекции, категорични са специалистите. Социалната подкрепа намалява опасността от развитие на депресивни състояния. Прегръдките осигуряват около 1/3 от защитния ефект на тази социалната подкрепа, обясняват още учените.

Онези участници, които са били подкрепяни и прегръщани, са имали много по-леки симптоми на болестта, без значение на колко голям стрес са подложени.

И въпреки че американските учени обявяват прегръдката за полезна за здравето, в училище в щата Илинойс подобни жестове са напълно забранени. Ученичката Меган Колтър е отстранена от училище, защото е прегръщала приятелите си.

Отстраняването на момичето е било за два дни. От регионалния инспекторат по образованието са категорични, че решението е правилно, защото подобни прояви на привързаност не трябва да се демонстрират на територията на училището.

Според Сам Макгоуен, който работи в инспектората, прегръдката е проява на много лош вкус и вреди на репутацията на учебното заведение.

инфо: ezine.bg

Вижте още: 

СМЕХЪТ ЛЕКУВА КАТО ФИЗКУЛТУРА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.