Смехът лекува като физкултура

смяхБезгрижният и чест смях е толкова полезен за тялото, колкото и сравними по продължителност физически упражнения, съобщава ScienceDaily.
Изразът на искрена радост (за разлика от ехидния или насилен смях) се смята за положителен стрес (евстрес) и влияе здравословно по няколко начина. Смехът модулира действието на ключови хормони и мозъка с положителен краен резултат.

Всичко започва през 70-те г. на миналия век, когато пациент с автоимунно заболяване се заема самостоятелно със смехотерапия, а медицинското наблюдение от специалисти онемява – болестта влиза в ремисия.

Докторите Бърк и Тан от Калифорния продължават изследванията в тази посока вече 20 г. И твърдо установяват, че веселият смях оптимизира редица телесни функции. Учените доказват, че смешковците регулират добре работата на жлезите с вътрешна секреция. Приятното упражнение води до спадане на равнищата на кортизол и епинефрин в кръвта – с резултат понижаване на стреса. Смехът влияе благотворно и на имунната система, като увеличава производството на антитела и активира защитните клетки на организма – онези, които се борят с раковите клетки.


Повтарящият се смях действа на тялото като умерено физическо упражнение, заключават Бърк и Тан, които наричат лекарствената форма на смеха Laughercise©. Церът подобрява настроението, намалява хормоните на стреса, снижава кръвното налягане и лошия холестерол и увеличава добрия (HDL).

Медиците са стигнали до изводите си след експеримент, в който участниците трябвало да гледат комедийни и стресиращи програми. Започвали с касапницата от първите 20 минути на филма „Спасяването на редник Райън“. Смешното лекарство било по избор на пациента – ефектът, съобразен с личния вкус, бил по-голям.
Гледането на смешните сцени водело до отделяне на хормона на глада – грелин, точно като при физкултура. Така се появила и нова възможност за лекуване на стресови психосъстояния, при които хората губят апетит и се топят от неадекватно хранене.

инфо: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.