Преди 208 години се ражда един от най-големите приятели на България

Уилям Гладстон

На 29 декември 1809 г. се ражда Уилям Гладстон. Британският политически и държавен деец е от Либералната партия. Бил е 4 пъти министър-председател на Великобритания. Предложените от него избирателни реформи значително увеличават броя на хората с право на глас. Известен е с подкрепата си за българите и с усилията си за решаване на ирландския въпрос.

През 1876 и 1877 г. именно Гладстон е фигурата от най-голям мащаб в Европа, която привлича вниманието на света към България. В резултат на общественото възмущение от жестокостите при потушаване на Априлското въстание в Англия се оформя движение за защита на народа ни – т.нар. „българска агитация“. Гладстон, който през този период се намира в опозиция, става негов политически водач и защитава българската кауза пред парламента и общественото мнение – в парламентарни дебати, множество речи и памфлети.

През пролетта на 1877 г. той се опитва да предотврати до последния момент военно решение на Източната криза, като предлага да се даде автономия на българите и внася 10 резолюции в този смисъл в Камарата на общините. През 1878 г. Гладстон гневно осъжда Берлинския договор и позицията на тогавашното британско правителство.

Между 1881 и 1883 г. той защитава Търновската конституция и се противопоставя на нейната отмяна, защото смята българите за политически зрял народ. Гладстон подкрепя напълно акта на Съединението и предупреждава правителствата на съседните държави да не се противопоставят на „свободната волеизява“ на българските.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Чували сте тези български фамилии, но дали знаете какво означават?

За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“ – История от първо лице

От спомените на оцелелите – историята на Баташкото клане

На Игнажден влизаме в нов 29 годишен цикъл свързан с Мисията на България за духовно пробуждане

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.